czwartek, 4 kwietnia 2013

Cantuccini amaretti


... Toskańskie ciasteczka migdałowe. Idealne do kawy! Można długo przechowywać w szczelnym naczyniu by mieć zawsze pod ręką :)
 Proste w przygotowaniu. Smaczne, migdałowe. Włoski klasyk dla każdego.
Osobiście zjadam mocząc w cappuccino, choć według włoskiego przepisu, zaleca się zjadać maczając w czerwonym winie!

Smacznego



Składniki:
200 g migdałów
3 jajka
250 g cukru
3 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli
otarta skórka z bio cytryny
ok. 400 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
- migdały uprażyć na suchej patelni i ostudzić
- żółtka ubić z cukrem i wanilią
- białka ubić na sztywno ze szczyptą soli
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
- wszystko! razem połączyć, delikatnie mieszając łyżką, do uzyskania zwartej masy
- ewentualnie podsypać mąką
- uformować z ciasta dwa wałeczki, moje o średnicy 3-4 cm
- piec na papierze do pieczenia, w temp. 170-180 stopni C (wcześniej podgrzany)
- czas pieczenia: ok. 35 min.; na lekko rumiany kolor
- wyjąć z piekarnika, od razu, gorące, pokroić na 1 cm kawałki
- ponownie ułożyć na blasze i jeszcze krótko przyrumienić
- ostudzić na kratce
- przechowywać w szczelnym naczyniu

.... mają być twarde jak sucharki ;)



2 komentarze:

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails