sobota, 24 listopada 2012

masa do tortów z marshmallows

... masa cukrowa (fondant) do dekoracji tortów, na bazie pianek marshmallows,
czyli to z czego robione są w większości dekoracje, ozdoby moich tematycznych tortów.

Składniki na masę do pokrycia klasycznego tortu o średnicy 26 cm:
300 g pianek marshmallows
550-600 g przesianego cukru pudru
duża łyżka masła
2 łyżki wody
opcjonalnie w zależności od upodobań smakowych: kwasek cytrynowy lub aromat migdałowy

Przygotowanie:

  • zalecane przygotowanie, co najmniej dzień przed dekorowaniem tortu
  • pianki wrzucamy do miski + woda i masło
  • rozpuszczamy w mikrofali (tak aby lekko spuchły, ale jeszcze zachowały kształt; przy dotknięciu palcem ciągną się jak na zdjęciu)
  • mieszamy łyżką, aż zrobi się w miarę płynna, lepka masa; na tym etapie można dodać barwniki spożywcze i dodatki smakowe
  • dodajemy połowę przesianego cukru i mieszamy
  • druga połowę cukru wysypujemy na blat; gruba warstwa
  • wylewamy masę marshmallows i delikatnie wyrabiamy, jak ciasto, posypując cukrem pudrem
  • lepi się niesamowicie, więc lepiej grubo podsypywać i "składać brzegi" dłonią, od spodu
  • wyrobić elastyczną masę, jak ciasto na pierogi, w razie czego dodać więcej cukru lub łyżeczkę wody gdy na twarde
  • zawinąć szczelnie w folię

wskazówki:
- masa nie lubi wilgoci! (zmięknie, straci kolor, rozciapie się)
- przechowywać samą masę szczelnie zawiniętą w folię i w lodówce
- figurki, dekoracje zrobione wcześniej przechowywać w suchym, ciemnym miejscu (nie w lodówce!) - wyschną ale zachowają kształt i kolor
- masa, jak wszystkie fondanty, rozpuszcza się szybko jeżeli ma styczność z bitą śmietaną, kremem budyniowym, etc. 

- jeżeli chcemy nią pokryć tort z bitą śmietaną, należy na zewnątrz tort pokryć cieniutką warstwą kremu na bazie masła (maślany lub meringue creme), ewentualnie konfiturą
- przechowywanie tortu z dekoracjami, lub pokryte masą: tylko w "nowoczesnej suchej lodówce", lub chłodni, lub, krótko w pudełku kartonowym  - szczelnie zamkniętym, z sodą w środku i wówczas w lodówce
- rozwałkowuje się na początku ciężko, i najlepiej gdy ma temperaturę pokojową; najłatwiej pomiędzy kawałkami papieru do pieczenia i jeszcze podsypana cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną
- aby masa była jeszcze bardziej satynowa w dotyku, warto podsypywać na koniec wyrabiania specjalnym cukrem do posypywania deserów "streuzucker", taki, bardzo delikatny cukier puder, extra drobny

miłej zabawy :)


6 komentarzy:

  1. wypróbuję, mój dotychczasowy przepis nie jaet taki łatwy, jak Twój

    OdpowiedzUsuń
  2. :) przetestowany wielokrotnie, co widać po tortach
    pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  3. A jak długo i w jaki sposób można przechowywać taką masę z marshmallows?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. długo
      zazwyczaj robię masę 1-2 tygodnie przed tortem. Minimum dzień przed.
      Przechowuję szczelnie zamknięte w folii, podwójnie, w lodówce

      Usuń
    2. jak jest szczelnie opakowana masa, to wytrzymuje spokojnie miesiąc.
      Przed użyciem ocieplić do temperatury pokojowej.
      Ponownie zagnieść

      Usuń

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails