czwartek, 24 stycznia 2013

Mozarttorte - tort o smaku Mozartkugel


Szanowne Panie i Panowie, niniejszym prezentuję..
                           Stefan's Torte!                               
czyli  Mozarttorte a'la tortenstube.at

Mój autorski przepis, zainspirowany smakami czekoladek "Mozartkugel", z dedykacją dla mojego męża.
Po raz pierwszy upieczony na jego urodziny. I okazał się strzałem w 10! również goście nie skąpili komplementów, więc szczerze polecam.
Połączenie czekolady z nugatem, marcepanem i pistacjami. 
Skromie mówiąc, GENIALNY! ... ale, małe "ale", baaardzo pracochłonny.

przepis dla wprawionych w pieczeniu
............................................................................................................
ciasto czekoladowe
forma o średnicy 26

7 jaj 
140 g mąki pszennej
230 g cukru drobnego
120 g czekolady (75% cacao)
120 g miękkiego masła
1 łyżka soku z cytryny
otarta skórka z bio cytryny ( z połowy)
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

przygotowanie:
- masło utrzeć ze skórką, połową cukru, wanilią
- czekoladę rozpuścić
- mąkę wymieszać z proszkiem
- białka ubić na sztywno z sokiem z cytryny, szczyptą soli; pod koniec ubijania dodać pozostałą część cukru
- do utartego na puch masła dodać kolejno żółtka; nadal ubijać
- do ciasta dodać mąkę (krótko miksować, tylko do połączenia!)
- dodać rozpuszczoną czekoladę, krótko połączyć
- na koniec, szpatułką dodać delikatnie, ubite białka

- formę wyłożyć papierem + boki posmarować masłem i oprószyć mąką
- piec w temp. ok. 165 stopni C, do suchego patyczka - ok.40-45 min
- ostudzić w formie, przekroić na 3 równe blaty
............................................................................................................
pistacjowy gonache

50 g pistacji (niesolonych)
200 ml śmietanki kremówki
100 g białej czekolady

przygotowanie:
- pistacje zmiksować w blenderze
- czekoladę rozpuścić w połowie śmietanki
- drugą połowę śmietanki zagotować z pistacjami
- całość połączyć i przestudzić
............................................................................................................
masa czekoladowa 
250 ml śmietany kremówki 36%
150 g czekolady (70% cacao)
15 g budyniu śmietankowego, ew. waniliowego (bez cukru)
10  ml mleka
2 łyżki cukru

przygotowanie:
- ugotować budyń: z mleka, cukru i proszku budyniowego; ostudzić
- czekoladę rozpuścić i przestudzić
- zimny budyń zmiksować (TAK! dzięki temu wasz krem będzie idealnie gładki! bez grudek! zmiksować blenderem)
- śmietanę ubić na pół-sztywno, dodać zmiksowany budyń wymieszany z rozpuszczoną czekoladą
- razem ubijać aż krem zgęstnieje (aż będzie miał formę gładkiego musu)

............................................................................................................
nugat
300 ml śmietanki kremówki 36%
150 g nugatu z orzechów włoskich

- nugat rozpuścić i przestudzić
- śmietanę ubić na pół-sztywno i dodać rozpuszczony nugat nadal miksując do uzyskania kremowej konsystencji - musu

............................................................................................................
dodatkowo:
200 g marcepana do wypieków (rozwałkować na 2 cieniutkie placki o średnicy ciasta)
kilka łyżek konfitury morelowej
1 pomarańcza do nasączenia ciasta
dekoracja...wg. uznania

*******************************************************************************

kolejność wykonania:
- upiec i ostudzić ciasto
- przygotować gonache pistacjowy i ostudzić
- mus czekoladowy
- wałkowanie marcepana
- schładzanie tortu
- po kilku godzinach, przygotować warstwę nugat i wykończyć tort
*******************************************************************************

Składanie tortu
- pierwszy krążek ciasta ułożyć na talerzu, założyć obręcz do torów
- lekko skropić sokiem z pomarańczy
- posmarować równo masę czekoladową
- kolejny krążek ciasta, również skropić sokiem z pomarańczy
- ciasto cieniutko posmarować konfiturą morelową
- ułożyć rozwałkowany marcepanowy krążek
- wyłożyć pistacjowy gonache
- drugi marcepanowy krążek
- ciasto, również skropić sokiem

na tym etapie, przykrywam ciasto folią spożywczą i wstawiam do lodówki na kilka godzin lub całą noc

- zdjąć obręcz
- przygotować masę - nugat
- posmarować ciasto masą z wierzchu oraz boki
- schłodzić
- ostatecznie udekorować

............................................................................................................
rady:
- tort przygotować co najmniej dzień przed jedzeniem
- smakuje najlepiej w temperaturze pokojowej
- przechowywać w lodówce

voila! :) smacznego!


8 komentarzy:

  1. wlasnie ogladam twoja strone .... szczeka opada na widok tych tortow, po prostu artyzm ....koniecznie zachowam sobie ta stronke, i sprobuje ktorys upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękny. Noo i pewnie tak samo pyszny

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał, wygląda niesamowicie. Dzieło sztuki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem pod wrażeniem ale nie tylko tego tortu ale wszystkich!
    Chciałabym wykorzystać przepis na tę masę czekoladową, ale zastanawiam się czy nie jest ona zbyt 'wodnista' czy sie po prostu zastyga jako że nie ma tam masła? Dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękny!!!!!!
    Zdradzi Pani, jak można zrobić taki piękny kwiat z czekolady?

    OdpowiedzUsuń
  6. dekoracja z czekolady była robiona rozpuszczoną czekoladą rozlewaną na zamrożonym marmurze i szybko zdejmowana szpachelką, tak aby się rolowała. Kiedyś pokuszę się o zrobienie sesji zdjęciowej albo filmu ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails