poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Babka Wielkanocna z likierem jajecznym


Wilgotna babka ;)

Składniki:
(na jedną dużą formę do babki albo jedną średnią + mała)
5 jaj
250 g cukru pudru
cukier waniliowy (lub łyżka ekstraktu z wanilii)
250 ml oleju roślinnego
250 ml likieru jajecznego
125 g mąki pszennej
125 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia + 1/2 ł sody

polewa: 50-70 g białej czekolady
50-100 ml likieru jajecznego

Przygotowanie:
- formy wysmarować masłem i opruszyć mąką
- piekarnik nagrzać do 180 stopni C
- całe jajka ubić mikserem na puch razem z wanilią i cukrem pudrem
- pomału, ubijając wlewać olej oraz likier
- suche składniki wymieszać i dodać na koniec do masy
- piec 50-60 min, do suchego patyczka

polewa: rozpuścić czekoladę i połączyć z likierem (lepiej jak likier na temperaturę pokojową, to nie będzie szybko tężeć), w razie potrzeby całość lekko pogrzać i polać babkę.
Smacznego!

-


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails