czwartek, 4 kwietnia 2013

Cantuccini amaretti


... Toskańskie ciasteczka migdałowe. Idealne do kawy! Można długo przechowywać w szczelnym naczyniu by mieć zawsze pod ręką :)
 Proste w przygotowaniu. Smaczne, migdałowe. Włoski klasyk dla każdego.
Osobiście zjadam mocząc w cappuccino, choć według włoskiego przepisu, zaleca się zjadać maczając w czerwonym winie!

Smacznego



Składniki:
200 g migdałów
3 jajka
250 g cukru
3 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli
otarta skórka z bio cytryny
ok. 400 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
- migdały uprażyć na suchej patelni i ostudzić
- żółtka ubić z cukrem i wanilią
- białka ubić na sztywno ze szczyptą soli
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
- wszystko! razem połączyć, delikatnie mieszając łyżką, do uzyskania zwartej masy
- ewentualnie podsypać mąką
- uformować z ciasta dwa wałeczki, moje o średnicy 3-4 cm
- piec na papierze do pieczenia, w temp. 170-180 stopni C (wcześniej podgrzany)
- czas pieczenia: ok. 35 min.; na lekko rumiany kolor
- wyjąć z piekarnika, od razu, gorące, pokroić na 1 cm kawałki
- ponownie ułożyć na blasze i jeszcze krótko przyrumienić
- ostudzić na kratce
- przechowywać w szczelnym naczyniu

.... mają być twarde jak sucharki ;)



3 komentarze:

  1. Ciasteczka migdałowe wyglądają naprawdę apetycznie. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Szanowni Państwo,
    w imieniu marki Almette chciałbym serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w konkursie "Almette. Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na stworzenie przepisu z użyciem ulubionego serka Almette, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Italii!
    Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/?fb_source=bookmark_apps&ref=bookmarks&count=0&fb_bmpos=2_0

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails