sobota, 13 lutego 2010

Walentynkowa Pavlova

Beza Pavlova jest niezwykłym deserem, połączenie świeżości, delikatności i słodyczy.
Idealna dla dosłodzenia romantycznych chwil...

bez żelatyny!

Składniki:
3 białka jaj (średniej wielkości)
120 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

poza tym:
250 ml śmietany kremówki (30%)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy (tylko pomarańczowa część)
2 pomarańcze (najlepiej wyfiletowane i pokrojone na małe kawałki)
lub inne świeże owoce (truskawki, maliny,..)

Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
Ubić białka z sokiem z cytryny na sztywną pianę, nie przerywając dodać stopniowo cukier, na koniec mąkę ziemniaczaną i krótko wymieszać.
Bezę przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem; łyżką, wymalować delikatnie piękne serce. Pianka powinna mieć wysokość co najmniej 3 cm.

Wstawić do nagrzanego piekarnika (dolna półka) i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni.
Piec, w sumie 35-40 minut. Jeżeli piekarnik mocno grzeje, należy zmniejszyć temperaturę nawet do 120 stopni.
Po upieczeniu, nie otwierać piekarnika i odczekać minimum 30 minut. Potem wyjąć i ostudzić.

Zimną posmarować ubitą śmietaną ze startą skórką pomarańczową i cukrem pudrem.
Na wierzchu ułożyć owoce.

Przechowywać w lodówce.


Beza Pavlowa w tym wydaniu powinna mieć chrupiącą skórkę i delikatny, puszysty środek. Jak pianka! W połączeniu z bitą śmietaną i owocami jest po prostu doskonała :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails