Beza Pavlova jest niezwykłym deserem, połączenie świeżości, delikatności i słodyczy.
Idealna dla dosłodzenia romantycznych chwil...
bez żelatyny!
Składniki:
3 białka jaj (średniej wielkości)
120 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
poza tym:
250 ml śmietany kremówki (30%)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy (tylko pomarańczowa część)
2 pomarańcze (najlepiej wyfiletowane i pokrojone na małe kawałki)
lub inne świeże owoce (truskawki, maliny,..)
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
Ubić białka z sokiem z cytryny na sztywną pianę, nie przerywając dodać stopniowo cukier, na koniec mąkę ziemniaczaną i krótko wymieszać.
Bezę przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem; łyżką, wymalować delikatnie piękne serce. Pianka powinna mieć wysokość co najmniej 3 cm.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (dolna półka) i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni.
Piec, w sumie 35-40 minut. Jeżeli piekarnik mocno grzeje, należy zmniejszyć temperaturę nawet do 120 stopni.
Po upieczeniu, nie otwierać piekarnika i odczekać minimum 30 minut. Potem wyjąć i ostudzić.
Zimną posmarować ubitą śmietaną ze startą skórką pomarańczową i cukrem pudrem.
Na wierzchu ułożyć owoce.
Przechowywać w lodówce.
Beza Pavlowa w tym wydaniu powinna mieć chrupiącą skórkę i delikatny, puszysty środek. Jak pianka! W połączeniu z bitą śmietaną i owocami jest po prostu doskonała :)
sobota, 13 lutego 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
masz pytanie?