wtorek, 23 marca 2010

Cykorie miodowo-tymiankowe

Przepis mojej mamy na aromatyczne cykorie :)
Ciekawa propozycja na oryginalną przystawkę lub lekką kolację.
Przepięknie pachnie i zaskakuje smakiem.
Z gorącymi pozdrowieniami dla mamuśki, co ją też daleko wywiało!




Składniki na 4 porcje:
150 g sera Brie albo feta

2 cykorie
2 duże łyżki masła
3 łyżki miodu płynnego
4 gałązki tymianku (ewentualnie suszony)
8 plasterków szynki schwarcwaldzkiej lub cieniutkiego bekonu






Przygotowanie:
Cykorie umyć, przekroić na połówki i wyciąć gorzkie głąby.Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Na dużej patelni rozgrzać lekko masło razem z miodem i gałązkami tymianku.
Na to ułożyć cykorie (wewnętrzną stroną/przeciętą częścią) i podgrzewać na lekkim ogniu przez 3 minuty.
Zdjąć z patelni, ułożyć po śroku każdej połówki cykorii kawałek sera i zawinąć w szynkę.
Gotowe ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać sosem z patelni i zapiekać 18 minut w 200 stopniach bez termoobiegu.

cytuję mamę: "pasuje bułeczka"
 
Dla wrażliwych żołądków polecam dodać jedną gałązkę tymianku. Pyszne i pachnące zioło, ale w dużych ilościach zdecydowanie poprawia przemianę materii ;)))
Smakowało wszystkim :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails