Pyszne ciasto marchewkowo-orzechowe. Puszyste, nie za słodkie, pachnące cynamonem i kardamonem.
Wygląda świątecznie, wiosennie i smakuje równie pysznie. Krem cytrynowy z mascarpone harmonijnie wplata się w smak.
Składniki na ciasto:
3 jajka
190 g cukru brązowego, najlepszy pachnący wanilią
120 ml oleju słonecznikowego
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka kardamonu sproszkowanego
1 łyżeczka sody, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g orzechów włoskich i laskowych pokrojonych nie za drobno
200 g marchewki startej na grubej tarce
krem cytynowy:
200 g serka mascarpone
łyżka miękkiego masła
3 łyżki cukru pudru
sok z połówki cytryny
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Wyłożyć pergaminem blaszkę 21x24 cm. Marchewki obrać, umyć, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (będzie piękny marchewkowy efekt wizualny). Orzechy posiekać. Mąkę wymieszać z przyprawami, sodą, proszkiem do pieczenia i solą.
W misce na dużych obrotach miksować całe jajka na puszystą masę. Dodać powoli cukier nie przerywając ubijania. Wlewać cieniutkim strumieniem olej. Do masy dodać w trzech porcjach mąkę z przyprawami. Zmniejszyć obroty do minimum i dodać startą marchewkę, na koniec orzechy. Miksować tylko do połączenia składników.
Przełożyć na blaszkę i piec 60 minut.
Upieczone ciasto ostudzić.
Przygotować krem: wszystkie składniki razem wymieszać. Można miksować lub ucierać łyżką.
Przestudzone ciasto przeciąć wzdłuż na pół i posmarować połową kremu. Drugą połową posmarować wierzch. Pokroić na kwadraty i udekorować marcepanowymi marchewkami. (najlepiej przed samym podaniem). Dekoracje mogą barwić krem lub lekko wilgotnieć od kremu.
Przechowywać w lodówce.
Wesołej zabawy! :) i pysznych Świąt!
Instrukcja robienia marcepanowych marchewek...wkrótce.
ach, zapowiada się bardzo smakowicie i marchewki cudne
OdpowiedzUsuńdziękuję :) pozdrawiam wiosennie
OdpowiedzUsuńKolejny raz wszystkim bardzo smakowało :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj 3 raz robię.