świąteczny, gdyż zawsze gościł na święta w latach mojego dzieciństwa. Pyszny, klasyczny smak, dobrego domowego sernika. Kontynuacja rodzinnej tradycji.. :)
Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
1 jajko
120 g cukru
125 g masła
20 g ciemnego cacao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier waniliowy
Składniki na masę serową:
1 kg sera białego do wypieków (lub dwukrotnie mielony)
6 jaj
250 g masła
300 g cukru pudru
łyżka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Ciasto zagnieść ze wszystkich podanych składników. Uformować rulon, zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika. Zamrozić aby łatwiej można było utrzeć na tarce.
Gdy ciasto jest już wystarczająco zamrożone przystąpić do masy serowej.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
Oddzielić żółtka od białek. Białka osobno ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać kolejno żółtka, wanilię, obie mąki. Nie przerywając miksowania dodawać po łyżce ser. Na koniec połączyć delikatnie z ubitymi białkami przy użyciu łyżki, tak aby jak najwięcej powietrza zostało w masie.
Na wyłożoną pergaminem blaszkę utrzeć, na tarce z grubymi oczkami, 2/3 ciasta czekoladowego, na to wylać masę serową i na wierzchu posypać resztą startego ciasta.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec 70 minut w temperaturze 170 stopni C.
*aby sernik równo rósł dobrze jest wstawić do piekarnika naczynie z wodą (już w trakcie jego nagrzewania)
wtorek, 30 marca 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
masz pytanie?