środa, 31 marca 2010
Francuska przystawka z ziołowym serem feta
Szybko, smacznie, ziołowo.
Doskonały pomysł na przystawkę, na rodzinną imprezkę, czy jako dodatek do lampki wina z przyjaciółmi.
Ciekawy smak z połączenia ciasta francuskiego z serem feta, ziołami i miodem.
Składniki:
1 rulon ciasta francuskiego (mrożone lub chłodzone)
150 g sera feta
2-3 łyżki ziół prowansalskich lub włoskich
kilka łyżeczek miodu (płynnego)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 240 stopni C.
Ser feta rozgnieść widelcem z ziołami. W mojej kuchni zawsze daję dużo ziół. Potrawy muszą pachnieć i mieć wyrazisty smak.
Ciasto francuskie ponacinać na trójkąty (jak na rogaliki). Po środku każdego ułożyć po łyżeczce ziołowej fety i polać miodem. Zwijać jak rogaliki.
Ułożyć na pergaminie i wstawić do gorącego piekarnika.
Gdy "spuchną", zmniejszyć temperaturę do 160-170 stopni i piec w sumie około 15 minut, na rumiano.
Studzić na kratce.
Pyszne zarówno ciepłe jak i na zimno.
Ciasto francuskie jest wyjątkiem, który stosuję w kuchni. Jedyny "gotowiec", który jest niezawodny i porównywalny z domowym. Jest niezastąpione na błyskawiczną przystawkę lub deser. I jest to jeden z nielicznych produktów, który kupuję w wersji light, gdyż powstaje przez redukcję ilości masła, a nie zastępowanie innymi substytutami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
mniam, muszę spróbować, wyglądają pyyysznie i to połączenie smaków, litości tyle smakowitych przepisów i na każdy mam ochotę ;-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zdrowych spokojnych Świąt, bo smaczne będą na pewno ,
Jak lubisz ziołowe smaki, to warto pokusić się o tą kombinację :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe słowa, do Świąt jeszcze chwilka, jutro drożdżowe brioche w wersji wielkanocnej.
Pozdrawiam serdecznie
ratunku. drożdżowe ... mniam
OdpowiedzUsuń