wtorek, 13 kwietnia 2010

Fiołki karmelizowane

...na smutki i niepogodę,
na wiosenne natchnienia
spacer po lesie, przemyślenia,
na chwile dla duszy, umysłu przewietrzenia..


znajdźcie piękno w ponury poranek i zatrzymajcie czas;
życie jest bukietem różnorodnych smaków, które nadają mu sens...
(...)





Składniki:
duża garść, zerwanych w spokojny dzień, fiołków leśnych
cukier puder
białko



Przygotowanie:
Rozwinięte kwiatki opłukać delikatnie w zimnej wodzie, ułożyć na ręczniku papierowym dla osuszenia.
Białko lekko roztrzepać w małej miseczce, w drugiej przygotować cukier puder.
Dodatkowo przygotować blaszkę z pergaminem i mały pędzelek.

Fiołki, trzymając za ogonki, zanurzać w białku, następnie w cukrze pudrze.
Można je malować białkiem, delikatnie posługując się pędzelkiem, a następnie opruszyć cukrem pudrem.
Jeżeli płatki sklejają się w trakcie moczenia w białku, również pędzelek przyjdzie z pomocą dla delikatnego rozdzielenia płatków.
Układać na pergaminie tak aby się nie stykały, kwiatkiem do góry.

Suszyć w piekarniku nagrznym do 50-60 stopni C przez około 2 godziny.

Suche przechowywać w suchym, szczelnym pojemniku.

Fiołki należą do kwiatów jadalnych. Można je dodawać do sałatek, deserów.
Karmelizowane, nadadzą blasku tortom, lodom, deserom.
Piękna, naturalna, smaczna i aromatyczna dekoracja talerza.
Karmelizowanie polecam cierpliwym osobom ;) czasochłonna sztuka, dla pasjonatów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails