wtorek, 20 kwietnia 2010

Paszteciki drobiowe z pistacjami

Pasztecik luksusowy.
Wypiekam go tradycyjnie na Wielkanoc.
Smaczny, nisko-tłuszczowy pasztet drobiowy z pistacjami.
Idealny z chlebkiem żytnim domowego wypieku.
Od święta i nie tylko.
Polecam.







Składniki na 12 małych pasztecików (w formie muffinkowej):
0,5 kg wątróbek drobiowych
2 udka z kurczaka
1 średnia cebula
2 łyżki masła
2-3 cm świeżego korzenia imbiru (ewentualnie sproszkowany)
2 jajka
2 łyżki sosu sojowego
100-150 ml śmietany kremówki (30%)
marchewka, pietruszka, kawałek selera
30 g pistacji (najlepsze niesolone)
do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Przygotowanie:
Udka kurczaka ugotować w małej ilości wody z włoszczyzną, w osolonej wodzie. Gotować do miękkości, wyjąć, przestudzić, wybrać samo, chude mięsko do pasztetu i kawałki ugotowanych warzyw.

Wątróbkę umyć, oczyścić (można moczyć wcześniej w mleku). Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną cebulę, plasterki imbiru i wątróbkę. Przesmażać razem kilka minut, można pod przykryciem. Dla otuchy dodam, że tak smażona nie strzela ;)

Przygotowane, przestudzone mięso z kurczaka z warzywami oraz wątróbkę wraz z całością ze smażenia, zmiksować w blenderze. Można podlewać śmietanką, gdyby miksowanie było zbyt trudne z powodu konsystencji. Do pasty mięsno-warzywnej dodać całe jajka, przyprawy, sos sojowy, śmietankę. Przyprawić do smaku. W razie potrzeby dodać łyżkę wywaru z kurczaka lub śmietankę. Kosystencja ma być gęsta ale łatwa do mieszania łyżką.
Formę mufinkową wysmarować masłem i ewentualnie wysypać bułką tartą.
Nakładać do pełna pasztet, przykryć folią aluminiową.

Piec w kąpieli wodnej*, 45 minut, w temperaturze 180 stopni.
Studzić przykryte w formie, chłodne wstawić jeszcze do lodówki. Po kilku godzinach w lodówce będą gotowe do spożycia.

Paszteciki można zamrażać. Porcje muffinkowe są praktyczne, na jedno śniadanko. Paszteciki są mniej kremowe jak smarowidła ze sklepu, gdyż zawierają mniej tłuszczu. Niemniej jednak można je zarówno kroić jak i rozsmarowywać na chlebku. Zdecydowanie smaczniejsze niż najlepsze ze sklepu i... wiesz co jesz ;)
Smacznego.

* pieczenie w kąpieli wodnej polega na włożeniu foremki z pasztecikami w drugą, większą formę, wypełnioną wodą. Dzięki temu paszteciki nie obsychają i zapiekają się równo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails