poniedziałek, 31 maja 2010

Zupa z zielonych szparagów i bazylii


delikatna w smaku, lekko kremowa,
podana z grzankami i różowym pieprzem.
Osobiście nie jestem fanem zup-krem, ale na tą się skusiłam i zgodnie dodaliśmy ją na rodzinną listę do powtarzania :)
bez chemii, bez wzmacniaczy smaków!
pysznie, zdrowo :) ...gotowe w 15 minut!


Składniki na 3-4 porcje:
500 g zielonych szparagów
garść świeżych liści bazylii
1 duży ziemniak
1 mała cebulka
2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka do podsmażenia szparagów
2 łyżki cream fresh (lub kwaśnej śmietanki), + po łyżeczce do dekoracji
sól, pieprz do smaku
różowy pieprz do dekoracji
600-700 ml wody


Przygotowanie:
Zielone szparagi umyć, odciąć zdrewniałą końcówkę (1,5-2,5 cm). Odciąć kilka kawałków z "główką" do podania, resztę pokroić na kawałki, nie obierać. Cebulkę drobno posiekać. Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę.
W rondelku rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i lekko zeszklić cebulkę. Dodać ziemniaka i kawaki szparagów. Przesmażać 3-4 minuty. Posolić, opruszyć pieprzem świeżo mielonym, zalać gorącą wodą. Całość gotować do miękkości ziemniaka ;)
Dorzucić listki bazyli i całość zmiksować.
Dodać 2 łyżki cream fresh, doprawić solą i pieprzem.

Na osobnej patelni przesmażyć krótko (2-3 min) kawałki szparagów, na łyżce oliwy. Delikatnie posolić.

Podawać ciepłe z kawałkami szparagów, łyżką cream fresh i różowym pieprzem.
...i grzankami :)
Smacznego.

1 komentarz:

  1. ja jestem wielką fanką kremowych zup, szparagów mniej, ale myślę, że razem tworzą pyszny duet.

    OdpowiedzUsuń

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails