piątek, 28 maja 2010

Cukinia z grilla, lekko marynowana

Moje ulubione warzywo z grilla. Pyszna cukinia marynowana w oliwie z oliwek z aromatycznym czosnkiem. Lekko chrupiąca, pachnąca, smaczna i niskokaloryczna ;)  Wspaniale komponuje się smakowo z odrobiną masełka czosnkowo-pietruszkowego. Zimne położone na ciepłej cukini, na koniec opruszone solą morską. Polecam.
Równie dobrze grilluje się na patelni ;)

Składniki:
świeże cukinie, w ilości dowolnej
trochę oliwy z oliwek
czosnek
Przygotowanie:
Cukinie umyć, odciąć końcówki. Każdą przekroić wzdłuż na plastry o grubości ok. 1 cm.
Kilka łyżek oliwy z oliwek wymieszać razem z 2-3 ząbkami świeżo przeciśniętego czosnku.
Plastry cukini włożyć do czystego woreczka i polać oliwą. Nie dodawać soli!
Woreczek zawiązać i delikatnie przewracać w dłoniach do równego posmarowania cukinii aromatyczna oliwą. Tak przygotowaną można trzymać kilka godzin, a następnie ułożyć bezpośrednio na ruszt rozgrzanego grilla. Krótko opiekać, opruszyć solą morską przed podaniem.

*** ilość oliwy jest niewielka, warzywa nie mają w niej pływać, tylko cienko "posmarować" cukinię.
**** woreczek to mój sprawdzony sposób jako naczynie do przygotowania, przechowywania i zatrzymania aromatu...do czasu pieczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails