Moje ulubione warzywo z grilla. Pyszna cukinia marynowana w oliwie z oliwek z aromatycznym czosnkiem. Lekko chrupiąca, pachnąca, smaczna i niskokaloryczna ;) Wspaniale komponuje się smakowo z odrobiną masełka czosnkowo-pietruszkowego. Zimne położone na ciepłej cukini, na koniec opruszone solą morską. Polecam.
Równie dobrze grilluje się na patelni ;)
Przygotowanie:
Cukinie umyć, odciąć końcówki. Każdą przekroić wzdłuż na plastry o grubości ok. 1 cm.
Kilka łyżek oliwy z oliwek wymieszać razem z 2-3 ząbkami świeżo przeciśniętego czosnku.
Plastry cukini włożyć do czystego woreczka i polać oliwą. Nie dodawać soli!
*** ilość oliwy jest niewielka, warzywa nie mają w niej pływać, tylko cienko "posmarować" cukinię.
**** woreczek to mój sprawdzony sposób jako naczynie do przygotowania, przechowywania i zatrzymania aromatu...do czasu pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
masz pytanie?