czwartek, 10 czerwca 2010

Gazpacho - hiszpańska zupa


Zupa bez gotowania, pochodząca z Hiszpanii, zawierająca mnóstwo świeżych warzyw i oliwę z oliwek.
Oryginalnie było to pożywienie ubogich rolników składające się głównie z oliwy z oliwek i wody.

Smaczna i bardzo zdrowa, mieszanka witaminowa :)




Składniki na 4 porcje:
3-4 dojrzałe pomidory
2 papryki (np. czerwona i żółta)
1 cebula
1 średniej wielkości ogórek
kawałek bagietki namoczonej w wodzie
2-3 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
sól, pieprz

dodatkowo: grzanki czosnkowe do podania

Przygotowanie:
Warzywa umyć, pomidory obrać ze skórki, wszystko pokroić w kostkę. Odłożyć trochę papryki i cieniutkich plasterków cebuli do podania, resztę (wszystkie składniki) zmiksować wraz z oliwą.
Doprawić do smaku solą i pieprzem i wstawić na kilka godzin do lodówki do przechłodzenia.
Zupa podawana jest na zimno, z kawałkami papryki i cebulki, wraz z grzankami czosnkowymi.

Jest naprawdę dobra! taki chłodnik po hiszpańsku..
  • można dodać więcej pomidorów, mniej papryki, w zależności od upodobań smakowych

6 komentarzy:

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails