piątek, 11 czerwca 2010

Kwitnący tort malinowo-cytrynowy

lekki torcik z bitą śmietaną

upiekłam go jakiś czas temu, szybko zjedliśmy :)
mojej mamie bardzo smakował  ;))

i mi na wspomnienie ślinka cieknie...







Wykonanie:
  • upiec biały biszkopt według tego przepisu (kliknij napis)
  • ostudzony biszkopt przekroić na 3 blaty, każdy nasączyć (woda wymieszana z sokiem z cytryny i łyżką cukru)
  • ułożyć pierwszy blat biszkoptu i posmarować konfiturą malinową (ew. truskawkową)
  • przykryć drugim blatem biszkoptu
  • drugie przełożenie: bita śmietana z sokiem z cytryny (250 ml kremówki ubite na sztywno + 2 łyżki cukru pudru + na koniec wmieszać sok z całej cytryny); jeżeli tort ma przetrwać dłużej, dodać 2 listki żelatyny
  • przykryć ostatnim biszkoptem i całość posmarować bitą śmietaną (250 ml kremówki + 3 łyżki cukru pudru), część jest zabarwiona na zielono -dekoracja wykonana szprycą/rękawem
  • kwiatuszki powycinać z marcepanu, nałożyć krótko przed podaniem, gdyż śmietana może rozpuścić lekko marcepan
  • na wierzch ułożyć świeże maliny i uczta gotowa!
miłego świętowania!



1 komentarz:

  1. Jak pięknie ozdobiony, te malinki;) Na pewno musiał smakować nieziemsko

    OdpowiedzUsuń

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails