środa, 8 września 2010
Naleśniki czekoladowe
Na zakończenie lata... delikatne naleśniki czekoladowe z kremem mascarpone i świeżymi truskawkami.
Dla małych i dużych łasuchów ;)
Składniki:
0,5 l mleka
3 łyżki masła
3-4 jajka
50 g czekolady (70 % cacao)
2-3 łyżki dobrego caco - ciemnego
spora szczypta soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy)
300 g mąki pszennej
woda gazowana - w razie potrzeby do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Krem mascarpone:
200 g serka mascarpone
200 ml śmietanki 30%
łyżka cukru pudru
wanilia
dodatkowo:
truskawki, bita śmietana,... lub inne, ulubione owoce
Przygotowanie:
Mleko podgrzać w rondelku z masłem i połamaną czekoladą. Nie przegrzać! Delikatnie podgrzewać mieszając do rozpuszczenia czekolady. Przestudzić.
Do mleka czekoladowego dodać pozostałe składniki i zmiksować do uzystania kremowej konsystencji ciasta naleśnikowego. Gęstość regulować przez dodanie wody gazowanej lub odrobiny mąki.
Smażyć na delikatnie posmarowanej patelni olejem roślinnym, z obu stron.
Krem: ubić śmietanę z cukrem i połączyć delikatnie z serkiem mascarpone i wanilią.
Naleśniki doskonale komponują się z bitą śmietaną, musem truskawkowym i truskawkami. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
kubki smakowe pobudzone
OdpowiedzUsuń:)
na niedzielny poranek
z syropem truskawkowym ze zmrożonych owoców,
i jeszcze kakao
albo, żeby było rozpustnie na całego,
filiżanka gorącej gęstej czekolady
ot zmiana, która czyni różnicę
pięknego smacznego dnia i czekam na więcej
przepysznie wyglądają takie czekoladowe smakołyki :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne !
OdpowiedzUsuń