środa, 8 września 2010

Naleśniki czekoladowe


Na zakończenie lata... delikatne naleśniki czekoladowe z kremem mascarpone i świeżymi truskawkami.
Dla małych i dużych łasuchów ;)


Składniki:
0,5 l mleka
3 łyżki masła
3-4 jajka
50 g czekolady (70 % cacao)
2-3 łyżki dobrego caco - ciemnego
spora szczypta soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy)
300 g mąki pszennej
woda gazowana - w razie potrzeby do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Krem mascarpone:
200 g serka mascarpone
200 ml śmietanki 30%
łyżka cukru pudru
wanilia

dodatkowo:
truskawki, bita śmietana,... lub inne, ulubione owoce

Przygotowanie:
Mleko podgrzać w rondelku z masłem i połamaną czekoladą. Nie przegrzać! Delikatnie podgrzewać mieszając do rozpuszczenia czekolady. Przestudzić.
Do mleka czekoladowego dodać pozostałe składniki i zmiksować do uzystania kremowej konsystencji ciasta naleśnikowego. Gęstość regulować przez dodanie wody gazowanej lub odrobiny mąki.
Smażyć na delikatnie posmarowanej patelni olejem roślinnym, z obu stron.

Krem: ubić śmietanę z cukrem i połączyć delikatnie z serkiem mascarpone i wanilią.

Naleśniki doskonale komponują się z bitą śmietaną, musem truskawkowym i truskawkami. Smacznego!

3 komentarze:

  1. kubki smakowe pobudzone
    :)
    na niedzielny poranek
    z syropem truskawkowym ze zmrożonych owoców,
    i jeszcze kakao
    albo, żeby było rozpustnie na całego,
    filiżanka gorącej gęstej czekolady

    ot zmiana, która czyni różnicę

    pięknego smacznego dnia i czekam na więcej

    OdpowiedzUsuń
  2. przepysznie wyglądają takie czekoladowe smakołyki :)

    OdpowiedzUsuń

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails