czwartek, 24 czerwca 2010

Knedle z morelami z Austrii - Marillenknödel



flagowy przysmak z Austrii! zdecydowanie, królowa wśród knedli!
Delikatne knedle z ciasta twarogowego ze świeżą morelą w chrupiącej panierce.


Wykonanie wg. receptury ze znanego na cały świat hotelu Sacher w Wiedniu, w wersji luksusowej, z ukrytym we wnętrzu marcepanem i prażonym migdałem.


Poezja smaku!  Polecam!


Składniki na 12 knedli
ciasto:
3 jajka
120 g masła
150 g kaszy manny
150 g mąki pszennej
500 g twarogu (20% tłuszczu)
ziarenka wanilii
szczypta soli


nadzienie*:
12 świeżych moreli, małe-średnie
12 całych migdałów, obranych i uprażonych na suchej patelni
80 g marcepanu
odrobina Amaretto do wymieszania z marcepanem


panierka:
150 g masła
60 g drobnego cukru
20 g cukru waniliowego
300 g bułki tartej
cynamon do smaku


poza tym, do gotowania, do wody dodajemy: szczypta soli, 40 ml wódki morelowej (lub inna nalewka morelowa), 2 łyżki cukru


cukier puder do podania


Przygotowanie:
ciasto, zaczynamy od miksowania masła na puszystą masę, dodajemy kolejno żółtka, później kaszę mannę,vanilię, szczyptę soli i białka.  Nie przerywając, dodajemy mąkę i twaróg i miksujemy aż ciasto będzie gładkie. Następnie, można uformować rulon i zawinąć w folię, lub (co jest łatwiejsze) przykryć miskę folią i wstawić na min. godzinę do lodówki. Ciasto jest dosyć lepkie,... więc knedelki będą delikatne ;)


Przygotować morele w międzyczasie. Umyć, osuszyć, wyjąć pestkę - nacinając tylko trochę każdy owoc, nie przekrawając na pół!
W miejsce pestki włożyć kawałek marcepanu z Amaretto z uprażonym migdałem w środku.


Ciasto podzielić na 12 części i w każdy kawałek włożyć przygotowaną morelę, formując gładką kulkę, zwracając uwagę aby cały owoc był szczelnie zapakowany ;) Moczenie rąk w zimnej wodzie ułatwia lepienie.


Zagotować wodę ze szczyptą soli, łyżką cukru i wódką morelową, zmniejszyć ogień i gotować knedle ok. 20 min, na bardzo!! małym ogniu, bez wrzenia!


Przygotować panierkę. Rozgrzać masło i wsypać bułkę tartą, zrumienić delikatnie, dodać cukier i cynamon.


Ugotowane knedle obtaczać w panierce i podawać gorące posypane cukrem pudrem.


*dopuszczalne jest użycie kostki cukru w miejsce pestki moreli, zamiast marcepanu z migdałem.


**gotowe knedle z panierką można podgrzewać krótko w piekarniku (180stC), odzyskają chrupiącą panierkę
polecam również knedle z truskawkami, również wg austriackiego przepisu :)


12 komentarzy:

  1. knedle z morelami jadłam raz. nie miały tylu fajnych dodatków, a i tak smakowały pysznie. z w chrupiącej skorupce i z marcepanem w środku są pewnie pyszne podwójnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. w samym środeczku marcepan z migdałem!
    smakowe szaleństwo;
    podaruje sobie w niedzielę na słodki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dość pracochłonne z tego co czytam, ale wyglądają pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. zapowiada się pysznie! z morelami jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja, to najchętniej zamknęłabym w nich truskawki.
    I panierowała z ogromnym, ogromnym smakiem. ;))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. wersja z truskawkami też jest :) pod zakładką: "truskawki", lub "Austria", polecam

    OdpowiedzUsuń
  7. W piątek robiłam knedle ze śliwkami, ale Twoje...Zachwyciłam się :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Koniecznie muszę wypróbować Twoją wersję. Zapowiada się jeszcze lepiej niż moja. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. :) osobiście najbardziej mi pasuje ciasto z przepisu na truskawkowe knedle. Wychodzą po prostu idealne. Pozdrawiam ciepło i smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Minął rok, zaczął się kolejny morelowy sezon i mąż wybłagał u mnie knedle morelowe. Zrobiłam z Twojego przepisu i tak, jak przewidywałam, wyszły lepsze niż moje wcześniejsze. Dziękuję i zapraszam do mnie na Marillenknödel :)

      Usuń
  10. cieszę się i gratuluję udanego gotowania!
    u nas w sezonie morelowym knedle z morelami są obowiązkowe ":) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails