środa, 27 października 2010

Dorada pieczona z ziołami


Pomysł na szybkie i zdrowe danie dla wielbicieli ryb. Obiad gotowy w 30 minut, a przy tym smacznie, aromatycznie i lekko..

cóż dodać.. wyszła idealnie!
wilgotna, z chrupiącą skórką i dobrze przyprawiona

zdecydowanie ulubiony sposób na rybę



Składniki na 2 porcje:
2 świeże ryby - Dorata
u mnie ok. 400 g/szt., w całości
3-4 łyżki oliwy z oliwek
sól morska gruboziarnista
świeżo mielony pieprz
cytryna, 2 gałązki pietruszki, 4 gałązki szałwii ananasowej (lub zwykłej), gałązka zioła oliwnego (niekoniecznie), 4 ząbki czosnku, 2 łyżeczki masła

Przygotowanie:
Ryby umyć, oczyścić, osuszyć.
Następnie oprószyć solą morską, gruboziarnistą i świeżo mielonym pieprzem.
Do środka każdej ryby włożyć rozgnieciony ząbek czosnku (lub w plasterkach) i zgniecione dłonią zioła (połowa na rybkę).
Tak przygotowane ryby można obłożyć dodatkowo ziołami i cytryną i zafoliowane wstawić do lodówki na kilka godzin....lub przygotowywać bezpośrednio.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni*. Przygotować naczynie żaroodporne lub blaszkę wielkości ryb.
Na patelni porządnie! rozgrzać oliwę i krótko przesmażyć rybę z obu stron. Dosłownie pół minuty z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (bez przykrywania), na wierzchu każdej położyć łyżeczkę masła i zapiekać w piekarniku 20 minut**

Podawać bezpośrednio, z kawałkiem cytryny i warzywami.
Smacznego! :)

* każdy piekarnik jest inny, bardziej lub mniej suchy i przez to temperatura może być realnie wyższa. Proponuję na początek 190 stopni i obserwacje jak szybko się piecze.

** czas pieczenia zależy od wielkości ryby. Mniejsze, krócej, większe...odrobinę dłużej.
Rybka powinna być chrupiąca z wierzchu, ale nie wysuszona w środku! U mnie rybkę o wadze 800g piekłam 25 minut, a o wadze 400 g - 20 minut i była idealna.

5 komentarzy:

  1. Śliczna potrawa! Dorada jest wyjątkowo smaczną rybą.Uwielbiam ją.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja jestem niewątpliwie wielbicielką ryb skoro jadam je codziennie, jak nie na obiado - kolację , to na drugie śniadanie:). Robię prawie identyczne dorady, tez z czoskiem, ziłoami. Jedynie nie obsmażam na patelni tylko dłużej w piekarniki ok. 40 min. i nie dodaję masła, czasem podlewam winem, czasem bulionem. Pyszny obiad i zdrowy. pozdrawiam. Kinga

    OdpowiedzUsuń
  3. Dorada jest jedną z moich ulubionych ryb. Dzięki za pozdrowienia dziewczyny. Kinga spróbuj raz krótko przesmażyć przed pieczeniem na dobrej oliwie. Robiłam tak, i tak, i zdecydowanie smaczniejsza jest po minucie na patelni, a później piekarnik. Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię doradę, chociaz preferuję mirunę.
    myślę, by czasem na niej nie zastosowac Twego sposobu na rybkę.

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam tak samo pstrąga i też był super! Ważne aby rybę bardzo! krótko przesmażyć i możliwie najkrócej piec...aby nie wysuszyć.

    OdpowiedzUsuń

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails