środa, 27 października 2010
Dorada pieczona z ziołami
Pomysł na szybkie i zdrowe danie dla wielbicieli ryb. Obiad gotowy w 30 minut, a przy tym smacznie, aromatycznie i lekko..
cóż dodać.. wyszła idealnie!
wilgotna, z chrupiącą skórką i dobrze przyprawiona
zdecydowanie ulubiony sposób na rybę
Składniki na 2 porcje:
2 świeże ryby - Dorata
u mnie ok. 400 g/szt., w całości
3-4 łyżki oliwy z oliwek
sól morska gruboziarnista
świeżo mielony pieprz
cytryna, 2 gałązki pietruszki, 4 gałązki szałwii ananasowej (lub zwykłej), gałązka zioła oliwnego (niekoniecznie), 4 ząbki czosnku, 2 łyżeczki masła
Przygotowanie:
Ryby umyć, oczyścić, osuszyć.
Następnie oprószyć solą morską, gruboziarnistą i świeżo mielonym pieprzem.
Do środka każdej ryby włożyć rozgnieciony ząbek czosnku (lub w plasterkach) i zgniecione dłonią zioła (połowa na rybkę).
Tak przygotowane ryby można obłożyć dodatkowo ziołami i cytryną i zafoliowane wstawić do lodówki na kilka godzin....lub przygotowywać bezpośrednio.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni*. Przygotować naczynie żaroodporne lub blaszkę wielkości ryb.
Na patelni porządnie! rozgrzać oliwę i krótko przesmażyć rybę z obu stron. Dosłownie pół minuty z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (bez przykrywania), na wierzchu każdej położyć łyżeczkę masła i zapiekać w piekarniku 20 minut**
Podawać bezpośrednio, z kawałkiem cytryny i warzywami.
Smacznego! :)
* każdy piekarnik jest inny, bardziej lub mniej suchy i przez to temperatura może być realnie wyższa. Proponuję na początek 190 stopni i obserwacje jak szybko się piecze.
** czas pieczenia zależy od wielkości ryby. Mniejsze, krócej, większe...odrobinę dłużej.
Rybka powinna być chrupiąca z wierzchu, ale nie wysuszona w środku! U mnie rybkę o wadze 800g piekłam 25 minut, a o wadze 400 g - 20 minut i była idealna.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śliczna potrawa! Dorada jest wyjątkowo smaczną rybą.Uwielbiam ją.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!
ja jestem niewątpliwie wielbicielką ryb skoro jadam je codziennie, jak nie na obiado - kolację , to na drugie śniadanie:). Robię prawie identyczne dorady, tez z czoskiem, ziłoami. Jedynie nie obsmażam na patelni tylko dłużej w piekarniki ok. 40 min. i nie dodaję masła, czasem podlewam winem, czasem bulionem. Pyszny obiad i zdrowy. pozdrawiam. Kinga
OdpowiedzUsuńDorada jest jedną z moich ulubionych ryb. Dzięki za pozdrowienia dziewczyny. Kinga spróbuj raz krótko przesmażyć przed pieczeniem na dobrej oliwie. Robiłam tak, i tak, i zdecydowanie smaczniejsza jest po minucie na patelni, a później piekarnik. Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńbardzo lubię doradę, chociaz preferuję mirunę.
OdpowiedzUsuńmyślę, by czasem na niej nie zastosowac Twego sposobu na rybkę.
robiłam tak samo pstrąga i też był super! Ważne aby rybę bardzo! krótko przesmażyć i możliwie najkrócej piec...aby nie wysuszyć.
OdpowiedzUsuń