sobota, 20 listopada 2010
Tort romantyczny
Torty czekoladowe należą do naszych ulubionych. I zdecydowanie są najbardziej pożądane przez gości. Różne wariacje tortów czekoladowych przewijają się przez moją kuchnię, jednak numerem 1 pod względem smakowym jest tort czekoladowy na bazie Sachera z konfiturą morelową, i bitą śmietaną. Koniecznie nasączone świeżo wyciśniętnym sokiem z pomarańczy.
Przepis na ten pyszny tort znajdziecie tutaj.
Dzisiejsza dekoracja tortu: polewa czekoladowa (rozpuszczona czekolada ze śmietaną kremówką), róże ulepione z czekolady plastycznej (czekolada + syrop kukurydziany), wzorki zrobione przy użyciu tutki z rozpuczonej czekolady, plus kilka cukrowych perełek.
Mój przepis na czekoladę plastyczną, z której zrobicie smaczne dekoracje znajdziecie na facebook: http://pl-pl.facebook.com/pages/tortenstubeat/145100785538528
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Tort bardzo romantyczny.I czekoladowy, co ma zdecydowaną przewagę nad innymi.
OdpowiedzUsuńCo do Sachera, to u nas bywają torty a la Sacher.Z prawdziwym Sacherem jeszcze się nie spotkałam.Chyba,że w Wiedniu.
Pozdrawiam!
Mam piękną książkę z przepisami z hotelu Sacher :) z której korzystam. Przy czym oryginalny sacher jest bardzo suchy, i ciężki, trochę nudny w smaku. Wiedeńczycy wolą moją modyfikację Sachera :) Kiedyś podzielę się z Wami czystą formą Sachera. Pozdrawiam z Wiednia :)
OdpowiedzUsuńPiękna dekoracja. Sądzę, że połączenie czekolady z pomarańczami i smakiem moreli jest strzałem w dziesiątkę :).
OdpowiedzUsuńAz szkoda psuć taką sliczną dekoracje ale zapewne warrto ;)
OdpowiedzUsuńTort romantyczny i bardzo artystyczny. Cudowny! Zazdroszczę każdemu zdolności dekoracyjnych ciast. Aż żal zjadać.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ania
Bardzo ładnie ozdobiony!
OdpowiedzUsuńistne dzieło cukiernicze ;]
OdpowiedzUsuńpełny wdzięku i klasy. oj, niebywale romantyczny.