sobota, 20 listopada 2010

Tort romantyczny


Torty czekoladowe należą do naszych ulubionych. I zdecydowanie są najbardziej pożądane przez gości. Różne wariacje tortów czekoladowych przewijają się przez moją kuchnię, jednak numerem 1 pod względem smakowym jest tort czekoladowy na bazie Sachera z konfiturą morelową, i bitą śmietaną. Koniecznie nasączone świeżo wyciśniętnym sokiem z pomarańczy.

Przepis na ten pyszny tort znajdziecie tutaj.
Dzisiejsza dekoracja tortu: polewa czekoladowa (rozpuszczona czekolada ze śmietaną kremówką), róże ulepione z czekolady plastycznej (czekolada + syrop kukurydziany), wzorki zrobione przy użyciu tutki z rozpuczonej czekolady, plus kilka cukrowych perełek.
Mój przepis na czekoladę plastyczną, z której zrobicie smaczne dekoracje znajdziecie na facebook: http://pl-pl.facebook.com/pages/tortenstubeat/145100785538528


7 komentarzy:

  1. Tort bardzo romantyczny.I czekoladowy, co ma zdecydowaną przewagę nad innymi.
    Co do Sachera, to u nas bywają torty a la Sacher.Z prawdziwym Sacherem jeszcze się nie spotkałam.Chyba,że w Wiedniu.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam piękną książkę z przepisami z hotelu Sacher :) z której korzystam. Przy czym oryginalny sacher jest bardzo suchy, i ciężki, trochę nudny w smaku. Wiedeńczycy wolą moją modyfikację Sachera :) Kiedyś podzielę się z Wami czystą formą Sachera. Pozdrawiam z Wiednia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna dekoracja. Sądzę, że połączenie czekolady z pomarańczami i smakiem moreli jest strzałem w dziesiątkę :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Az szkoda psuć taką sliczną dekoracje ale zapewne warrto ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tort romantyczny i bardzo artystyczny. Cudowny! Zazdroszczę każdemu zdolności dekoracyjnych ciast. Aż żal zjadać.
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  6. istne dzieło cukiernicze ;]
    pełny wdzięku i klasy. oj, niebywale romantyczny.

    OdpowiedzUsuń

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails