...w podróży po kuchni śródziemnomorskiej, dzisiaj polecam Ratatouille. Potrwa pochodząca z Nicei. Pyszna, aromatyczna, zarówno solo jak i w duecie, np. z grillowaną rybką.
I jak sądzę, dzieci chętnie spróbują, choćby ze względu na bajkową nazwę :)
Składniki:
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 średnia cukinia (ok.300 g)
cebula (ok. 300 g)
1 bakłażan*
puszka pomidorów (całych wraz z sokiem)
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka cukru
sól, świeżo mielony pieprz do smaku
pęczek świeżej bazylii
kilka gałązek świeżego tymianku
1-2 soku z cytryny
Przygotowanie:
Warzywa umyć i pokroić w drobną kostkę.
Cebulę zeszklić na oliwie.
Dodać bakłażan i paprykę; krótko przesmażyć (1-2 minuty).
Następnie cukinię, wymieszać, i zalać lekko posiekanymi pomidorami wraz z sokiem.
Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, cukrem,... i oczywiście świeżymi ziołami. Całość poddusić chwilę, ale nie za długo aby warzywa były nadal "al dente" i aromatyczne.
Propozycje:
* pasuje z rybą
* solo, można podać z tartym parmezanem; wiórkami z parmezanu i bagietką
* a ja się przyznam, że nie lubię bakłażana ;), więc go mocno ograniczyłam w potrawie i było super!
*najważniejsze, to krótkie przygotowanie potrawy, aby się nie rozgotowała, bo nie ma nic gorszego niż wymoczone, wymęczone...warzywa ;)
* jeżeli chcecie przygotować Ratatouille trochę wcześniej niż podanie, to polecam od razu po połączeniu składników zdjąć z ognia i zostawić przykryte. A później krótko podgrzać.
* smacznego :)
piątek, 4 lutego 2011
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ostatnio robiłam
OdpowiedzUsuńlubię bardzo
lubie i to bardzo:) pyszne zdjecie:)
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda :] jeszcze nie jadłam takiego prawdziwego :]
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńrobię często, sezonowo,bo lubię cukinię w mieszance warzyw,
jeszcze tylko to ładnie ponazywam i przybędzie ładny komplecik do kuchni :)
bagietka z masłem czosnkowym jest doń idealna, albo ciepła świeżutka, z kruchą skórką
ratatuja zawsze wygląda tak kolorowo.
OdpowiedzUsuńpoprawia się nastrój od samego patrzenia.
smacznie, zdrowo, kolorowo :) czas wywoływać wiosnę! pozdrawiam wszystkich serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńI ja lubię :)
OdpowiedzUsuńAle z ryżem podaję bo ryb to tak nie bardzo :)))
Pozdrawiam!
ja poczekam do lata, wtedy będzie najlepsze :-)
OdpowiedzUsuń