piątek, 4 lutego 2011

Ratatouille

...w podróży po kuchni śródziemnomorskiej, dzisiaj polecam Ratatouille. Potrwa pochodząca z Nicei. Pyszna, aromatyczna, zarówno solo jak i w duecie, np. z grillowaną rybką.

I jak sądzę, dzieci chętnie spróbują, choćby ze względu na bajkową nazwę :)



Składniki:
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 średnia cukinia (ok.300 g)
cebula (ok. 300 g)
1 bakłażan*
puszka pomidorów (całych wraz z sokiem)
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka cukru
sól, świeżo mielony pieprz do smaku
pęczek świeżej bazylii
kilka gałązek świeżego tymianku
1-2 soku z cytryny

Przygotowanie:
Warzywa umyć i pokroić w drobną kostkę.
Cebulę zeszklić na oliwie.
Dodać bakłażan i paprykę; krótko przesmażyć (1-2 minuty).
Następnie cukinię, wymieszać, i zalać lekko posiekanymi pomidorami wraz z sokiem.
Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, cukrem,... i oczywiście świeżymi ziołami. Całość poddusić chwilę, ale nie za długo aby warzywa były nadal "al dente" i aromatyczne.

Propozycje:
* pasuje z rybą
* solo, można podać z tartym parmezanem; wiórkami z parmezanu i bagietką
* a ja się przyznam, że nie lubię bakłażana ;), więc go mocno ograniczyłam w potrawie i było super!
*najważniejsze, to krótkie przygotowanie potrawy, aby się nie rozgotowała, bo nie ma nic gorszego niż wymoczone, wymęczone...warzywa ;)
* jeżeli chcecie przygotować Ratatouille trochę wcześniej niż podanie, to polecam od razu po połączeniu składników zdjąć z ognia i zostawić przykryte. A później krótko podgrzać.
* smacznego :)

8 komentarzy:

  1. ostatnio robiłam

    lubię bardzo

    OdpowiedzUsuń
  2. lubie i to bardzo:) pyszne zdjecie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pysznie wygląda :] jeszcze nie jadłam takiego prawdziwego :]

    OdpowiedzUsuń
  4. :)
    robię często, sezonowo,bo lubię cukinię w mieszance warzyw,
    jeszcze tylko to ładnie ponazywam i przybędzie ładny komplecik do kuchni :)
    bagietka z masłem czosnkowym jest doń idealna, albo ciepła świeżutka, z kruchą skórką

    OdpowiedzUsuń
  5. ratatuja zawsze wygląda tak kolorowo.
    poprawia się nastrój od samego patrzenia.

    OdpowiedzUsuń
  6. smacznie, zdrowo, kolorowo :) czas wywoływać wiosnę! pozdrawiam wszystkich serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. I ja lubię :)
    Ale z ryżem podaję bo ryb to tak nie bardzo :)))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. ja poczekam do lata, wtedy będzie najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails