wtorek, 1 lutego 2011

Mousse au chocolat - mus z białej czekolady

Sezon zimowy zdecydowanie rozbudza mój apetyt na czekoladę. Ostatnio, regularnie było "coś" czekoladowego na deser. Mam już opracowane do perfekcji musy czekoladowe w różnych postaciach. Dzisiaj autorska wersja biała, dla smakoszy białej czekolady i delikatności musu.
Polecam.




Składniki na 4-5 porcji:
3 żółtka
1 białko
150 ml śmietanki kremówki (30-36%)
70 g białej czekolady
20 g cukru
2 listki żelatyny
1 łyżka wanilii (ekstrakt waniliowy)

Przygotowanie:
potrzebne będą 3 kubki do ubijania osobno składników; poręczne i nieduże.
Jajka umyć, sparzyć wrzątkiem skorupki.

Ubić osobno:  białko, śmietanę, i osobno roztrzepać do białości żółtka z cukrem i wanilią - w kąpieli parowej/wodnej.

Czekoladę rozpuścić; w kąpieli wodnej lub w mikrofali (na minimalnej mocy).
Żelatynę namoczyć, odcisnąć i rozpuścić w łyżce gorącej wody.

Do ubitych żółtek dodać (cały czas ubijając) rozpuszczoną (jeszcze ciepłą) czekoladę, żelatynę.
Następnie, szybko dodać ubite białko (masa może tężeć szybko) i delikatnie wymieszać mus z ubitą śmietaną.

Wypełnić kieliszki musem, wstawić do lodówki na minimum 3h.

** do ubijania używam elektryczną trzepaczkę rózgową
*** propozycje podania: ze świeżymi owocami, musem owocowym, kawałkiem gorzkiej czekolady
**** przed wstawieniem do lodówki, najlepiej przykryć deser folią, aby nie przechodził innymi zapachami

....a dla smakoszy musu czekoladowego w wersji "brown", przepis tutaj :)


11 komentarzy:

  1. Bardzo mi sie podoba! Nie jestem wielka fanka bialej czekolady, ale moj Mezczyzna ja uwielbia, wiec mysle, ze wykorzystam twoj przepis na walentynkowy deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ pięknie puszysty mus! Choć ostatnio mój apetyt na czekoladę przyćmił apetyt żelkowy, to na taki mus skusiłabym się z ogromną chęcią! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda doskonale.Uwielbiam białą czekolad, to mój ulubiony rodzaj czekolad. Stąd jestem zachwycona.

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowna porcja kremowości..

    OdpowiedzUsuń
  5. cudny!!! juz wyobrazam sobie ta delikatnosc i jedwabistosc w smaku... pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealny deser na walentynkowy wieczór :] Uwielbiam takie puszyste deserki :]

    OdpowiedzUsuń
  7. piękne zdjęcia.
    idealna faktura. wspaniała konsystencja.
    i sam fakt składników.
    rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  8. piękny i jaki puszysty! na Walentynki jak znalazł :) oj upichcę go swojemu Połówkowi :D

    OdpowiedzUsuń
  9. O tak by mi smakowało bo ja lubię białą czekoladę, chociaż niektórzy twierdzą że biała to nie czekolada :)
    Lekki i piękny Twój mus!

    OdpowiedzUsuń
  10. biała czekolada to moja ulubiona więc mi ślinka już kapie i zalewa całe biurko :-)

    OdpowiedzUsuń

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails