niedziela, 26 czerwca 2011
Mini Schwarzwalder - Muffin
...doczekałam się moich wiśni! :)
soczyste, słodko-kwaśne, cudne!
Pierwsze zostały wykorzystane w nowych mini- Schwarzwalder Muffin.
Pycha!
Polecam! Szybkie i efektowne.
Składniki na 12 sztuk:
100 g miękkiego masła
100 g czekolady (60-70% cacao)
150 g cukru
150 g mąki pszennej
3 jajka
50-70 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka otartej skórki z cytryny (bio)
36 szt.wiśni (najlepsze świeże, bez pestek)
Przygotowanie:
piekarnik nagrzać do 170-180 stopni C.
Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę z cukrem i skórką z cytryny.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (lub w mikrofali - minimalna moc)
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić osobno na sztywną pianę.
Do utartego masła dodać żółtka i dalej miksować na wysokich obrotach.
Dodać mleko i mąkę - do połaczenia składników.
Zmniejszyć obroty i wlać rozpuszczoną czekoladę - miksować tylko do połączenia!
Na koniec dodać ubite białka, mieszając delikatnie łopatką.
Foremki wyłożyć papilotkami, do każdej nałożyć proporcjonalnie ciasto.
Do środka każdej wcisnąć 3 wisienki.
Piec około 35 minut (do suchego patyczka).
Wyjąć, studzić na kratce w samych papilotkach (wyjęte z formy).
Można je podawać w takiej postaci,
lub po przestudzeniu udekorować bitą śmietaną* i startą czekoladą.
Pycha!
* na 12 sztuk - 500 ml śmietany kremówki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygladaja oblednie ...tesknie juz za wisniami!!
OdpowiedzUsuńCudownie się prezentują!
OdpowiedzUsuńAle fajne muffinki! Taki idealny wzór muffinki, jak powinna wyglądać: z czapą z bitej śmietany i wisienką :)
OdpowiedzUsuń