niedziela, 26 czerwca 2011

Mini Schwarzwalder - Muffin


...doczekałam się moich wiśni! :)
soczyste, słodko-kwaśne, cudne!
Pierwsze zostały wykorzystane w nowych mini- Schwarzwalder Muffin.

Pycha!
Polecam! Szybkie i efektowne.




Składniki na 12 sztuk:
100 g miękkiego masła
100 g czekolady (60-70% cacao)
150 g cukru
150 g mąki pszennej
3 jajka
50-70 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka otartej skórki z cytryny (bio)
36 szt.wiśni (najlepsze świeże, bez pestek)

Przygotowanie:
piekarnik nagrzać do 170-180 stopni C.
Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę z cukrem i skórką z cytryny.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (lub w mikrofali - minimalna moc)
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić osobno na sztywną pianę.

Do utartego masła dodać żółtka i dalej miksować na wysokich obrotach.
Dodać mleko i mąkę - do połaczenia składników.
Zmniejszyć obroty i wlać rozpuszczoną czekoladę - miksować tylko do połączenia!
Na koniec dodać ubite białka, mieszając delikatnie łopatką.

Foremki wyłożyć papilotkami, do każdej nałożyć proporcjonalnie ciasto.
Do środka każdej wcisnąć 3 wisienki.

Piec około 35 minut (do suchego patyczka).
Wyjąć, studzić na kratce w samych papilotkach (wyjęte z formy).

Można je podawać w takiej postaci,
lub po przestudzeniu udekorować bitą śmietaną* i startą czekoladą.

Pycha!

* na 12 sztuk  - 500 ml śmietany kremówki

3 komentarze:

  1. Wygladaja oblednie ...tesknie juz za wisniami!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajne muffinki! Taki idealny wzór muffinki, jak powinna wyglądać: z czapą z bitej śmietany i wisienką :)

    OdpowiedzUsuń

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails