mocno czekoladowy tort, na duży apetyt na czekoladę.
Najlepiej smakuje drugiego, trzeciego dnia
Dla tych co lubią trufle czekoladowe.
Główna inspiracja wg. przepisu z książki "Sacher" z moimi modyfikacjami.
Składniki na ciasto (26 cm):
6 jaj
120 g mąki pszennej
100 g miękkiego masła
200 g cukru
150 g czekolady (70% caco)
pół łyżeczki otartej skórki z cytryny (bio)
1 łyżka soku z cytryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem czekoladowy:
300 ml śmietany kremówki
250 g czekolady (60-70% cacao)
nasączenie:
1/2 szklanki soku z pomarańczy + kieliszek likieru pomarańczowego + łyżka cukru trzcinowego
poza tym:
150 g nugatu
50 g czekolady mlecznej do dekoracji
Przygotowanie:
dzień wcześniej rozpuścić czekoladę ze śmietaną na krem w kąpieli wodnej.
Uwaga, jeżeli nie lubicie zbyt wytrawnie, to proponuję 1:1 z czekoladą mleczną.
Schłodzić przez noc.
Ciasto: Tortownicę zapiąć z wyłożonym papierem do pieczenia na dnie.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Miękkie masło miksować na wysokich obrotach z cukrem i skórką z cytryny.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę z sokiem z cytryny.
Do puszystej masy z masła dodawać kolejno żółtka.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali (minimalna moc!).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Do puszystej masy dodać mąkę, zmniejszyć obroty i krótko połączyć.
Dodać czekoladę, krótko wymieszać.
Na koniec, łopatką połączyć ciasto z ubitą pianą, delikatnie mieszając.
Piec 40-45 minut. Wyjąć ostudzić w formie. Odciąć delikatnie brzegi i wyjąć z formy.
Przekroić na cienkie blaty, 4-5 szt.
Nasączenie: wymiszać składniki i każdy blat delikatnie nasączać, układając kolejną warstwę.
Nugat: rozpuścić w kąpieli wodnej
Krem:
Śmietanę z czekoladą ubić.
Wykonanie tortu:
Kolejno układamy: blat ciasta, nasączenie, nugat, blat ciasta, nasączenie,
krem czekoladowy, ciasto, nasączenie, krem czekoladowy,...
Z wierzchu i boki posmarować pozostałym kremem lub nugatem wg uznania.
Dekorować czekoladą mleczną...lub jak fantazja podpowie.
Propozycja podania:
- koniecznie wyjęty minimum 30 minut przed podaniem z lodówki; w temperaturze pokojowej ma lepszą konsystencję i smak.
- podawać z kleksem z bitej śmietany bez cukru
- ze świeżymi truskawkami
Smacznego!
niedziela, 12 czerwca 2011
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ale cudo!! I to obłożenie czekoladą po bokach!!
OdpowiedzUsuńJak to zrobiłaś? :)
obłożenie czekoladą jest dosyć proste, taki mój sposób: potrzebna jest folia rantowa (lub w miarę sztywna folia wycięta na pasek długości obwodu tortu. Czekoladę rozpuścić, pomalować pasek, i owinąć nim tort. Mocno schłodzić, zdjąć delikatnie folię i gotowe :)
OdpowiedzUsuńTaste-of-Passion
wygląda wspaniale. Aż się chce być grubym od takiego tortu ;-)
OdpowiedzUsuńbraciszek zrobił sobie na urodziny, nie wyszedł tak piękny za to bardzo smakowity :D
OdpowiedzUsuń