niedziela, 19 sierpnia 2012

Pesto - classico

... uwielbiam lato i jego obfitość.
W ogrodzie pełno pachnących ziół, które kuszą..

Nie mogłam się oprzeć pokusie szybkiego przygotowania domowego pesto, które w pierwszej kolejności trafiło na stół jako danie główne w połączeniu z gniocchi, następnego dnia jako dodatek do serów i kanapek.

Jeżeli macie ochotę na prawdziwe pesto, to musicie je zrobić sami. 
Przestudiowałam wiele etykiet z marketowych produktów i z przykrością przeliczyłam, że w całym słoiczku są 3 ziarenka! orzeszków piniowych i kilka kropli oliwy z oliwek, poza tym prawie 90% słoika to olej słonecznikowy i ziemniaki.

polecam domowe, choć nie tanie ale za to prawdziwe :)


Składniki na 1 słoiczek:
liście świeżej bazylii
parmezan
uprażone orzeszki piniowe
oliwa z oliwek
odrobina soli morskiej

ilość składników mniej więcej proporcjonalnie równa.. garść bazylii, garść sera, orzeszków uprażonych na suchej patelni, i dobrej oliwy.. do osiągnięcia kremowej konsystencji.

Wszystko wrzucamy do blendera, miksujemy i gotowe! 
Przechowywać kilka dni w lodówce.
Smacznego! :)

1 komentarz:

  1. O, kilka dni temu tez zrobilam takie pesto :) Zgadzam sie- domowego pesto zadne inne nie przebije !
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails