Propozycja podania:
* z ciepłym sosem truskawkowym
* ze świeżymi malinami i bazylią
* ze świeżymi truskawkami
* z ciepłym sosem czekoladowym
Składniki na formę tortową, 22 cm:
0,5 kg twarogu (mielony, w kubkach, u mnie 20% tłuszczu)
200 g cukru
120 g masła
5 jaj
3 łyżki kaszy manny
18-20g budyniu waniliowego (lub śmietankowy) - bez cukru
130 ml śmietany kremówki - ubitej
Przygotowanie:
składniki w temperaturze pokojowej;
blaszka wysmarowana;
- masło ubijać z cukrem mikserem na wysokich obrotach, dodawać kolejno żółtka, ubić na puch
- osobno ubić białka ze szczyptą soli
- osobno ubić śmietanę
- do puszystej masy dodawać twaróg cały czas miksując
- na koniec dodać budyń i kaszę mannę
- delikatnie połączyć całość z ubitymi białkami i bitą śmietaną
- wstawić do nagrzanego piekarnika (160 stopni) z naczyniem z wodą
- po 10 minutach wyjąć na krótko, wstawić ponownie i piec kolejne 50 minut w temperaturze 140 stopni C
- po upieczeniu wolno schładzać, to nie opadnie i będzie ładny równy, niepopękany
- schłodzić przez noc w lodówce, podawać z sosem truskawkowym
-pycha!
Wierzę, że jest doskonały. Wygląda oszałamiająco!
OdpowiedzUsuńto będzie chyba mój ideał! wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńCudowny! I jeszcze ten mus truskawowy!
OdpowiedzUsuńPiękny!
Pozdrawiam serdecznie!
Uwielbiam serniki pieczone, Twój wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńmnie tez sie bardzo podoba, koniecznie musze sprobowac
OdpowiedzUsuń"wstawić do nagrzanego piekarnika (160 stopni) z naczyniem z wodą "
OdpowiedzUsuńco oznacza wstawienie naczynia z woda?
Jeżeli smakuje tak jak wygląda to rzeczywiście musi być doskonały :)
OdpowiedzUsuń"wstawienie z naczyniem z wodą" - oznacza jakąś np. blaszkę z wodą obok lub pod formą z ciastem. Woda będzie parować, dzięki czemu ciasto nie pęka i ładnie i równo się upiecze. Takie pieczenie z parą.
OdpowiedzUsuńWszystko zakupione, jutro będę piekła. Ale jak mi nie wyjdzie taki jak na zdjęciu... :)
OdpowiedzUsuńMagda, trzymam kciuki :) pamiętaj, temperatura pokojowa składników, niska temperatura pieczenia i wolne studzenie. Musi się udać!
OdpowiedzUsuńSiedzi w lodówce. Najważniejsze, że opadł lekko i równomiernie, bo zazwyczaj każdy sernik opadał drastycznie i jak mu się chciało, przy brzegach nie, środkiem owszem. W tortach jestem specjalistka, ale serniki to każdorazowa porażka. Faktycznie nie popękał! Jutro rozkroję, to mam nadzieję się pochwalę :)
UsuńMelduję się. No więc odzyskałam wiarę w siebie, jeszcze będą ze mnie ludzie. Przepis idealny, mój wygląda identycznie jak Twój i potwierdzam, że to najlepszy sernik świata jaki kiedykolwiek jadłam i piekłam. Wszystkie poprzednie przepisy wyrzucam z pamięci i od dzisiaj tylko ten. Za kilka dni wrzucę zdjęcia do siebie na bloga. Niestety będę musiała pokazać jego czarną stronę - kalorie :( ale i tak go wstawię mimo tych pokaźnych cyferek :) Dziękuję :)
Usuńna Twoim talerzyku naprawdę wygląda doskonale
OdpowiedzUsuńdziękuję :) tylko już nie na talerzyku... nie został ani okruszek, pomimo, że mój mąż twierdzi, że nie lubi serników
OdpowiedzUsuńMagda, gratuluję :) i czekam na zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńSą zdjęcia :) zapomniałam rano zameldować :)
UsuńWitam mam pytanie o budyń pół opakowania czyli są różne pojemności. Z gory dziękuje
OdpowiedzUsuń18-20 g budyniu
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
Witam ponownie, dziękuje za ekspresową odpowiedz, mam jeszcze jedno pytanie jeśli zakupiony ser u mnie Piątnica ma napis nie wymaga dodatku masła to jak Pani sądzi dodawać dodatkowo masło czy nie czy zwiększyć ilość sera?. Pozdrawiam serdecznie:).
OdpowiedzUsuńhmm... nie mam doświadczenia z tym serem. Mój ma 20% tłuszczu, zwykły twaróg mielony bez dodatków, Jeżeli Piątnica ma w granicach 20-25% to bym z masła nie rezygnowała. Jeżeli więcej niż 30% to można pokusić się o zmniejszenie ilości masła o 1/2.
OdpowiedzUsuńok pięknie dziękuje za informację i dam znać jak go upiekę :)
OdpowiedzUsuńA czy mogłaby Pani podać mi nazwę twarogu który Pani używa?.
OdpowiedzUsuńSpeisetopfen (20% fett)
OdpowiedzUsuńmieszkam w Austrii ;)
w Polsce użyłabym pewnie również z Piątnicy, po prostu twaróg mielony z przybliżoną zawartością tłuszczu.
OdpowiedzUsuń