wtorek, 16 października 2012

Zupa ziemniaczana z łososiem

...delikatna, kremowa zupa ziemniaczana, koniecznie z akcentem wędzonego łososia.

Szybka w przygotowaniu, bez chemii i wzmacniaczy smaku. 
Robię ją na wyczucie, więc nie trzymajcie się ściśle ilości składników. Po prostu regulujcie je własnym smakiem i podniebieniem. Polecam :)



Składniki na 4 porcje:

3 -4 ziemniaki
1 mała marchewka
1 spora cebula
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
2-3 łyżki oliwy z oliwek
woda (o.k. 1 litra)
mleko (o.k. pół szklanki)
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, odrobina płatków chilli, szczypta cukru

do podania: plasterki wędzonego łososia na zimno (najlepsze lekko solone!) zwinięte w uroczą różę :)

Przygotowanie:
  • warzywa obrać, umyć, pokroić w fantazyjną kostkę
  • w garnku rozgrzać oliwę z odrobiną masła
  • wrzucić wszystkie warzywa, cukier i lekko przesmażyć
  • dodać przyprawy
  • gdy na dnie pojawi się lekko brązowy "osad" zalać całość przegotowaną wodą
  • gotować aż warzywka będą miękkie
  • dodać mleko
  • opcjonalnie, choć moim zdaniem poprawia smak (zupa nabierze zdecydowanej wyrazistości smaku!), odstawić na o.k. pół godziny
  • ponownie podgrzać, zmiksować (najłatwiej ręcznym blenderem)
  • podawać gorącą wraz z różą z łososia**

* kształt nie ma znaczenia ;)   wszystko na koniec miksujemy!
** różę z łososia jest dziecinnie prosta i niezwykle elegancka! plasterek łososia po prostu zwijamy w rulonik i róża zakwitnie nam na talerzu

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails