dzisiaj coś klasycznego z austriackiej kuchni i przy okazji pozdrawiam wszystkie Polki na obczyźnie! :) Patrząc na statystyki bloga, stwierdzam, że jesteśmy... wszędzie!!
Trzymajcie się ciepło! ...gdziekolwiek Was życie skierowało. I gotujcie.. z nami :) Polkami, bo my talenty kulinarne mamy we krwi! nawet gdy potrawa nie jest z "Kuchni Polskiej".
(...) a knedle z bułki, czyli "Semmelknödel", są świetnym dodatkiem do sosów. Mi osobiście smakuje tylko z grzybowymi, a najlepiej z kurkowym! Knedle są spore, i jedna sztuka wystarczy na jedną porcję z dodatkiem sosu.
Składniki na 6 knedli:
250 g grzanek z bułki (pokrojone w kostkę i ususzone bułki, takie jak do zupy*)
60 g masła
60 g pokrojonej drobno cebuli
210 ml mleka
40 g mąki (może być krupczatka)
3 jajka
pół łyżeczki soli
garstka posiekanej pietruszki
Przygotowanie:
- cebulkę posiekać i zeszklić na maśle
- do dużej miski wrzucić grzanki z bułki i pietruszkę
- mleko roztrzepać z jajkami i solą
- dodać cebulę do grzanek, zalać mlekiem i odstawić na kilka minut
- całość wymieszać (najwygodniej dłonią), dodać mąkę
- formować knedle na wielkość dłoni
- gotować o.k.10-12 minut na bardzo mały ogniu przykryciem, w osolonej wodzie
- podawać ciepłe jako dodatek do sosu
odgrzewać można na parze lub w wodzie
* grzanki można samodzielnie zrobić, choć jest to czasochłonne. czerstwe bułki pokroić w kostkę (5 mm x 5mm) i ususzyć na blasze w piekarniku
Marzą mi się takie knedelki i szukałam takiego przepisu już dłuuugo :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
Basia, będziesz zadowolona :) przetestowane i skromnie mówiąc najlepsze w Austrii ;) Pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńjadłam takie w Niemczech tylko do ciasta były dodane jeszcze skwarki z boczku :)
OdpowiedzUsuńjadłam takie w Niemczech tylko do ciasta były dodane jeszcze skwarki z boczku, pyszne są :)
OdpowiedzUsuń