środa, 17 października 2012

Semmelknödel - knedle z bułki


dzisiaj coś klasycznego z austriackiej kuchni i przy okazji pozdrawiam wszystkie Polki na obczyźnie! :) Patrząc na statystyki bloga, stwierdzam, że jesteśmy... wszędzie!! 
Trzymajcie się ciepło! ...gdziekolwiek Was życie skierowało. I gotujcie.. z nami :) Polkami, bo my talenty kulinarne mamy we krwi! nawet gdy potrawa nie jest z "Kuchni Polskiej".

(...) a knedle z bułki, czyli "Semmelknödel", są świetnym dodatkiem do sosów. Mi osobiście smakuje tylko z grzybowymi, a najlepiej z kurkowym! Knedle są spore, i jedna sztuka wystarczy na jedną porcję z dodatkiem sosu.

Składniki na 6 knedli:
250 g grzanek z bułki (pokrojone w kostkę i ususzone bułki, takie jak do zupy*)
60 g masła
60 g pokrojonej drobno cebuli
210 ml mleka
40 g mąki (może być krupczatka)
3 jajka
pół łyżeczki soli
garstka posiekanej pietruszki

Przygotowanie:

  • cebulkę posiekać i zeszklić na maśle
  • do dużej miski wrzucić grzanki z bułki i pietruszkę
  • mleko roztrzepać z jajkami i solą
  • dodać cebulę do grzanek, zalać mlekiem i odstawić na kilka minut
  • całość wymieszać (najwygodniej dłonią), dodać mąkę
  • formować knedle na wielkość dłoni
  • gotować o.k.10-12 minut na bardzo mały ogniu  przykryciem, w osolonej wodzie
  • podawać ciepłe jako dodatek do sosu
odgrzewać można na parze lub w wodzie


* grzanki można samodzielnie zrobić, choć jest to czasochłonne. czerstwe bułki pokroić w kostkę (5 mm x 5mm) i ususzyć na blasze w piekarniku



4 komentarze:

  1. Marzą mi się takie knedelki i szukałam takiego przepisu już dłuuugo :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. Basia, będziesz zadowolona :) przetestowane i skromnie mówiąc najlepsze w Austrii ;) Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  3. jadłam takie w Niemczech tylko do ciasta były dodane jeszcze skwarki z boczku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jadłam takie w Niemczech tylko do ciasta były dodane jeszcze skwarki z boczku, pyszne są :)

    OdpowiedzUsuń

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails