piątek, 9 listopada 2012

Mus czekoladowy - doskonały!

... zima wielkimi krokami.. czas na czekoladę!
przyznam, że mam ogromną do niej słabość :), a w prezentowanej wersji szczególnie!

w sumie, deser należący do klasyków kulinarnych, łatwy w przygotowaniu i doskonały w smaku i prezentacji! propozycje podania można mnożyć, urozmaicać, zaskakiwać,..
- po prostu solo
- z kilkoma malinkami, jeżynami, co w ręce wpadnie
- z sosem owocowym
- z kleksem ubitej śmietany bez cukr
- nakładany łyżką, podawany w kieliszkach, bezpośrednio do ust ukochanego palcami.. ;) itd.

Smacznej zabawy! :)

Składniki:
150 g czekolady (dowolnej, ale mi najbardziej smakuje)*
250 ml śmietany kremówki (36%)
3 jajka
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżka likieru pomarańczowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofali (minimalna moc!)
  • ubić śmietankę
  • w osobnej miseczce ubić na parze: całe jajka (koniecznie wcześniej sparzone), z cukrem, wanilią i likierem
  • jajka ubijać podgrzewając aż piana osiągnie o.k. 50 stopni
  • dalej ubijać chłodząc
  • delikatnie połączyć z rozpuszczona czekoladą (nie gorącą)
  • na koniec dodać ubitą śmietanę
przykryć folią, schłodzić co najmniej 3 godziny w lodówce

taaaaadaam!

* tak samo można zrobić mus z białej czekolady, tylko należy dodać 1 listek żelatyny

1 komentarz:

  1. Jeny, wygląda obłędnie. Ta konsystencja... No ślinotoku opanować nie mogę! :)

    OdpowiedzUsuń

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails