dary jesieni...
W pieczeniu kasztanów doszliśmy już do perfekcji, gdyż jest to stały punkt jesienno-zimowego programu.
Pieczenie kasztanów, wskazówki
- kupujemy świeże kasztany, zwracamy uwagę aby skórka nie była za sucha i nie było pleśni!
- kasztany nacina się nożykiem tak, aby owoc w środku nie był przecięty, tylko skorupka
- profesjonaliści nacinają kasztany nożykiem do wykładziny (taki najzwyklejszy ze sklepu budowlanego) jak na zdjęciu, tylko trochę wysunięty nożyk gwarantuje nacięcie samej skórki
- piekarnik nagrzewamy do 200-220 stopni (można z termoobiegiem)
- wrzucamy nacięte kasztany (nacięciem do góry) na blachę
- wrzucamy garść kostek lodu lub wlewamy trochę wody na dno blaszki
- pieczemy o.k. 15 min
- najsmaczniejsze, jeszcze gorące z lampką różowego winka :)
pięknego dnia! :)
Zjadłabym, ale skąd je wziąć ?!
OdpowiedzUsuńa ja kiedyś zastanawiałam się jakim nożem się do nich dobrać :)
OdpowiedzUsuńmaroni, są sezonowym owocem; kiedyś widziałam w Polsce w supermarkecie na stoisku warzywnym. W Austrii są wszędzie :) Kto wie, gdzie w Polsce można je kupić??
OdpowiedzUsuń