u nas klasycznie i świątecznie :)
Te maleńkie ciasteczka w kształcie rogalików posypane cukrem z wanilią, to świąteczny klasyk z Austrii.
W tym roku wypiekane wyłącznie z mielonymi migdałami i muszę przyznać, po minie męża, wyszły idealnie.
Kruche, sypkie ciasteczka, cudnie pachnące. Prostota wykonania i smaku. Choć... czasochłonne lepienie...
Można kupić specjalną blaszkę, na którą można rozwałkować ciasto, ale... u nas w święta, konserwatywnie i w 100% ręcznie formowane.
Mój przepis po wielu modyfikacjach...
Słodkiej przedświątecznej atmosfery życzę :)
Składniki na 2 blachy (jeden słoik słodkości):
100 g mielonych migdałów
250 g mąki pszennej
50 g cukru pudru zmiksowanego z kawałkiem laski wanilii
170 g miękkiego masła
Przygotowanie:
ciasto można przygotować godzinę lub 1-2 dni przed pieczeniem i trzymać w woreczku w lodówce. Przed formowaniem rogalików ocieplić do temp. pokojowej, albo... będą się kruszyć ;)
Wszystkie składniki razem zagnieść lub łatwiej wrzucić do miski i wyrobić mikserem.
Schłodzić, następnie odrywać kawałki, z których rolować wałeczki grubości ołówka i z nich formować mini rogaliki.
Piec w temperaturze 200 stopni, ok. 10 min.
Gorące posypać cukrem pudrem z wanilią.
Przechowywać w suchym, szczelnym pojemniku.
Pycha! :)
środa, 19 grudnia 2012
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
masz pytanie?