środa, 19 grudnia 2012

Vanillekipferln - rogaliki waniliowe

u nas klasycznie i świątecznie :)
Te maleńkie ciasteczka w kształcie rogalików posypane cukrem z wanilią, to świąteczny klasyk z Austrii.
W tym roku wypiekane wyłącznie z mielonymi migdałami i muszę przyznać, po minie męża, wyszły idealnie. 

Kruche, sypkie ciasteczka, cudnie pachnące. Prostota wykonania i smaku. Choć... czasochłonne lepienie...
Można kupić specjalną blaszkę, na którą można rozwałkować ciasto, ale... u nas w święta, konserwatywnie i w 100% ręcznie formowane.

Mój przepis po wielu modyfikacjach...

Słodkiej przedświątecznej atmosfery życzę :)

Składniki na 2 blachy (jeden słoik słodkości):
100 g mielonych migdałów
250 g mąki pszennej
50 g cukru pudru zmiksowanego z kawałkiem laski wanilii 
170 g miękkiego masła

Przygotowanie:
ciasto można przygotować godzinę  lub 1-2 dni przed pieczeniem i trzymać w woreczku w lodówce. Przed formowaniem rogalików ocieplić do temp. pokojowej, albo...  będą się kruszyć ;)

Wszystkie składniki razem zagnieść lub łatwiej wrzucić do miski i wyrobić mikserem.
Schłodzić, następnie odrywać kawałki, z których rolować wałeczki grubości ołówka i z nich formować mini rogaliki.

Piec w temperaturze 200 stopni, ok. 10 min.
Gorące posypać cukrem pudrem z wanilią.
Przechowywać w suchym, szczelnym pojemniku.

Pycha! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails