... to lubię :) ptysiowe kulki wypełnione lekkim kremem lub bitą śmietaną!
Polecam!
ps. można zrobić więcej i zamrozić ;) na niespodziewany apetyt na słodkie!
Składniki na ok. 45 szt.
125 g mleka
75 g masła
szczypta soli
25 g cukru
75 g mąki
2 jajka
nadzienie:
w sumie dowolne! u mnie bita śmietana z białą czekoladą :)
250 ml śmietanki kremówki
100 g białej czekolady
--> ubić śmietanę na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę
inny wariant, łatwiejszy w wykonaniu:
200 g mascarpone
100 g ulubionej czekolady
--> rozpuszczoną czekoladę wymieszać z mascarpone
Przygotowanie:
1. piekarnik nagrzać do 220 stopni C; blachy wyłożyć pergaminem
2. w garnku zagotować mieszając: mleko, masło, cukier, sól. Dodać mąkę mieszając łyżką drewnianą. Gotować mieszając na małym ogniu aż ciasto będzie zwarte i gładkie
3. odstawić garnek na 10 min, lekko przestudzić. Następnie dodawać po jednym jajku miksując aż ciasto będzie jednolicie gładkie
4. rękawem cukierniczym, z okrągłym otworem, wyciskać na blachę "kuleczki"; ok. 2,5 cm duże; zachować odstępy
5. piec na rumiano, bez otwierania piekarnika, ok. 15-18 min
6. przestudzone nadziewać kremem przy użyciu rękawa/szprycy z otworem, ok. 4 mm
7. gotowe :)
czwartek, 13 grudnia 2012
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
oprószone cukrem pudrem jak śniegiem
OdpowiedzUsuńale pyszności
OdpowiedzUsuńcudeńka!
OdpowiedzUsuńuwielbiam ptysie :]
ja też... niestety ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Jadłam w niedzielę:)
OdpowiedzUsuń