czwartek, 13 grudnia 2012

Ptysiowe kuleczki

... to lubię :) ptysiowe kulki wypełnione lekkim kremem lub bitą śmietaną!
Polecam!

ps. można zrobić więcej i zamrozić ;) na niespodziewany apetyt na słodkie!


Składniki na ok. 45 szt.
125 g mleka
75 g masła
szczypta soli
25 g cukru
75 g mąki
2 jajka

nadzienie:
w sumie dowolne! u mnie bita śmietana z białą czekoladą :)
250 ml śmietanki kremówki
100 g białej czekolady 
--> ubić śmietanę na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę

inny wariant, łatwiejszy w wykonaniu:
200 g mascarpone
100 g ulubionej czekolady
--> rozpuszczoną czekoladę wymieszać z mascarpone

Przygotowanie:
1. piekarnik nagrzać do 220 stopni C; blachy wyłożyć pergaminem
2. w garnku zagotować mieszając: mleko, masło, cukier, sól. Dodać mąkę mieszając łyżką drewnianą. Gotować mieszając na małym ogniu aż ciasto będzie zwarte i gładkie
3. odstawić garnek na 10 min, lekko przestudzić. Następnie dodawać po jednym jajku miksując  aż ciasto będzie jednolicie gładkie
4. rękawem cukierniczym, z okrągłym otworem, wyciskać na blachę "kuleczki"; ok. 2,5 cm duże; zachować odstępy
5. piec na rumiano, bez otwierania piekarnika, ok. 15-18 min
6. przestudzone nadziewać kremem przy użyciu rękawa/szprycy z otworem, ok. 4 mm
7. gotowe :)


5 komentarzy:

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails