niedziela, 17 stycznia 2010

Chleb pachnący żytem (3)


Jak wyczarować chrupiącą skórkę i wilgotny w środku chlebek? Jak pobudzić zmysły i apetyt?


Jeden z naszych ulubionych żytnich na zakwasie.
Pełnoziarnisty chleb żytni z dodatkiem orkiszu. Bardzo smaczny i zdrowy. Bez chemii!



Składniki:
500 g zaczynu żytniego (zakwasu) - przygotowany z mąki żytniej typ 960 – roggenmehl)
180-200 ml ciepłej wody
150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( dinkelmehl vollkorn)
300 g mąki żytniej pełnoziarnistej (roggen vollmehl)
1 pełna łyżka soli
1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Wieczorem, w przed dzień przed pieczeniem chleba, wyjmujemy zakwas z lodówki. Dodajemy łyżkę mąki żytniej, mieszamy i dodajemy łyżkę, dwie ciepłej wody. Mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę.

Następnie przelewamy zakwas do miski, w której będziemy wyrabiać chleb, dodajemy 1:1 ciepłej wody i mąki żytniej (tej samej) do otrzymania około 550 g gęstej mieszanki – to jest nasz zaczyn do chleba. Dokładnie wymieszać!, w razie potrzeby wspomóc się blenderem.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na noc.

Następnego dnia wyrabiamy chleb. Wcześniej odkładamy ok. 50 g aktywnego zaczynu (tego co hodowaliśmy przez noc) do małego słoiczka i do lodówki. Baza na następny chlebek.

Do miski z zaczynem dodajemy: obie mąki i łyżkę soli. Miksujemy na niskich obrotach powoli (bardzo wolno!) dodając ciepłą wodę obserwując aby ciasto miało bardzo gęstą konsystencję. Wyrabiamy przez 10 min, pod koniec dodajemy oliwę.

Ciasto przekładamy do formy „keksówki” wyłożonej pergaminem lub teflonową posmarowaną oliwą.

Przykrywamy ściereczką i dajemy mu czas na rozwinięcie aktywności. W zależności od dojrzałości zakwasu, rośnie 1-6 godzin. Pierwszy raz zawsze dłużej ;)

Gdy pięknie urośnie, spryskujemy spryskiwaczem wierzch ciasta i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170˚C, podnosząc temperaturę do 220˚C.

Piec 50-60 min. Gdyby za szybko się rumienił zmniejszyć do 200˚C i przykryć pergaminem.

10 min przed końcem, ponownie spryskać wodą.

Upieczony wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.

Zachowuje świeżość 3-4 dni.

więcej o chlebie, zakwas..


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails