sobota, 30 stycznia 2010

Krewetka klasyczna

krewetka w prostej formie, która podkreśla jej wyjątkowy smak
jedno z ulubionych i powtarzalnych dań, smakuje wyjątkowo na kolację przy świecach w towarzystwie białego wina i chrupiącej ciabatty









Składniki na 4 porcje:
300 g średniej wielkości krewetek surowych (szarych), najlepsze: black tiger
1 główka czosnku
duża garść natki piertuszki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
sól, pieprz świeżo mielony
cytryna do podania

Przygotowanie:
proste i krótkie...
krewetki umyć, osuszyć, lekko posolić. Czosnek pokroić na cienkie plasterki. Pietruszkę posiekać.

Rozgrzać mocno dużą patelnię z oliwą. Wrzucić krewetki i czosenk, przesmażyć krótko na dużym ogniu, przewracając. Przyprawić świeżym pieprzem, ew.dodać obrobinę soli morskiej, łyżkę masła. Krótko!! zrumienić zdjąć z ognia, dodać dużo pietruszki, wymieszać.

Nakładać na podgrzane talerze z kawałkiem cytryny do skropienia.

Krewetki doskonale smakują z ciabattą i zieloną sałatą w towarzystwie białego wina.
Moje ulubione :)

1 komentarz:

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails