na początek, lub jako dodatek do dania głównego…
owoc awokado, bogactwo zdrowia!, zawiera łatwo przyswajalne tłuszcze, witaminy A, B1,B2, C, PP, K, H, kwas pantotenowy, wapń, fosfor, potas,.. normalizuje funkcje enzymatyczne wątroby
Składniki na 4 porcje:
1 dojrzałe awokado
3 garście sałaty roszponkisok z połówki pomarańczy
łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka dobrego octu balsamico
1 łyżka oliwy z oliwek
sól morska
Przygotowanie:
Awokado przekroić na pół. Część z pestką włożyć do lodówki na inne danie lub kanapki. Resztę obrać i pokroić w długie, cienkie plastry, najlepiej sprawdza się w tej roli obierak do warzyw.
Przygotować sos: w średniej miseczce wymieszać ocet balsamiczny z sokiem z pomarańczy, cytryny i odrobiną soli morskiej, na koniec dodać łyżkę oliwy z oliwek.
Do sosu włożyć ostrożnie płatki awokado, poruszać delikatnie miseczką aby sos opłynął owoc.
Na talerzach ułożyć liście roszponki, po środku ułożyć płatki awokado skręcając je na kształt róży. Na koniec polać róże resztą sosu.
Doskonałe z krewetkami :) Polecam!
właśnie szukałem pomysłu na awokado :) pęknie wygląda
OdpowiedzUsuńchyba zjem...monitor ;-))
OdpowiedzUsuń:)))
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. Uwielbiam awokado :)
OdpowiedzUsuń