niedziela, 31 stycznia 2010

Chleb mieszany z nutą pomarańczy

Bardzo smaczny, pachnący i chrupiący… na okrągło
w ramach eksperymentu z mąkami, na żytnim zakwasie


Składniki:
350 g zakwasu żytniego
200 g mąki orkiszowej typ 740 (dinkel mehl)
300 g mąki pszennej (zwykłej)
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej (roggen vollcorn)
1 łyżka oliwy
1 łyżka soli
sok z 1 pomarańczy
180-200 ml ciepłej wody

Przygotowanie:
Wieczorem, dzień przed pieczeniem, wyjąć zakwas z lodówki, ożywić dodając łyżkę mąki żytniej i 2 łyżki ciepłej wody.


Po godzinie przygotować zaczyn (zakwas) do użycia. Wymieszać ożywiony zakwas z lodówki z mąką i ciepłą wodą w proporcjach mniej więcej 1:1,5 do uzyskania trochę ponad 400 g zaczynu.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, minimum na całą noc.


Następnego dnia (jak zakwas dojrzały, to ok. 1,5 godziny przed pieczeniem) wyrobić ciasto.
Do miski dodać wszystkie mąki, sól i 350 g zakwasu (reszta do lodówki w słoiczku na następny chleb), wyrabiać robotem na niskich obrotach bardzo wolno dodając wodę i sok z pomarańczy. Wyrabiać około 10 min, w połowie czasu dodając łyżkę oliwy.


Wyrobione ciasto, bardziej zwarte niż żytnie, przełożyć do formy do wyrastania lub po prostu do niedużej miski posmarowanej oliwą. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Mój wyrasta 1 godzinę na dojrzałym zakwasie.


Nagrzać piekarnik do 220˚C. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę z pergaminem, ponacinać, spryskać wodą i piec około 1 godzinę. Dobrze jest zwilżyć piekarnik (kostki lodu na dno), wówczas chleb ma odpowiednio chrupiącą skórkę i mniej pęka.


Studzić na kratce i zjadać z zimnym masełkiem, po… choćby lekkim, przestudzeniu!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails