wtorek, 26 stycznia 2010

Kurczak z sosem mango

w pogoni za cytrusowym aromatem....



pachnący egzotyczną słodyczą…


smakowita kombinacja pobudzająca zmysły… polecam do przygotowania na szybko!






Składniki na 4 porcje:3 połówki średniej wielkości piersi z kurczaka (filety)
1 mango
3 marchewki
1 łyżka oliwy
2 łyżki masła
sok z całej pomarańczy (ja użyłam „bloody orange”)
przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, chilli, kardamon, curry


Przygotowanie:
Piersi kurczaka oczyszczamy i kroimy w grubą kostkę. Lekko posolić i popieprzyć.


Mango, marchewki obieramy i kroimy w grubą kostkę, marchewki w grube słupki.


Na patelni rozgrzać łyżkę masła i wrzucić kawałki kurczaka. Zrumienić, dodać pokrojone marchewki. Przesmażyć krótko dodając odrobinę chilli. Przełożyć do nagrzanego naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika (190-200 stopni) i podpiekać ok. 15 minut bez przykrycia


Przygotować sos mango. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i wrzucić mango. Przesmażyć na „al dente”**, po czym odłożyć ok. ¼  i pokroić na drobniejszą kostkę, dodać do naczynia z kurczakiem.


Do pozostałego mango wlać ½ szklanki wody, lekko gotując, dodać ½ łyżeczki mielonego kardamonu, odrobinę chilli, sok z pomarańczy, szczyptę soli, łyżeczkę curry, łyżeczkę masła. Razem gotować ok.5 minut.


Następnie sos zmiksować i trzymać ciepły.


Na podgrzane talerze nałożyć ciepły sos mango i ułożyć na nim (lub obok, jak kto woli) gorącego kurczaka z mango i marchewką.


Podawać z ryżem białym, dzikim lub pachnącym ziołami.


Kombinacja smakowa jest naprawdę pyszna. Powstała w ramach szybkiego, eksperymentalnego obiadu ze szczyptą egzotyki.

** al dente = na półtwardo ;)

Mahl zeit!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails