bita śmietana i truskawki...
a dla pobudzenia wyobraźni... kremowe mleczko kokosowe
słodycz z umiarem!
Składniki na kruche ciasto:
200 g mąki pszennej
2 - 3 łyżki cukru
1 jajko
90 g zimnego masła
1 op. cukru waniliowego
Składniki na krem:
250 ml śmietany kremówki (30%)
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
300 ml mleka
200 ml mleczka kokosowego
4 łyżki cukru
2 listki żelatyny
2 łyżki wiórków kokosowych
250-300 g świeżych truskawek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem i uformować kulkę. Zawinąć w folię i wstawić na 30 min do lodówki.
Po tym czasie nagrzać piekarnik do 180˚C
Ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm, wyłożyć do nasmarowanej formy na tartę (średnica:26-28cm)
Piec 15-20 min, na lekko rumiano. Ostudzić w formie.
Krem:
ugotować budyń na mleku połączonym z mleczkiem kokosowym. Ostudzić przykryty folią.
Zimny budyń kokosowy zmiksować blenderem na gładki krem.
Namoczyć żelatynę i rozpuścić w niewielkiej ilości wody, dodać do budyniu miksując.
W osobnym naczyniu ubić śmietanę z cukrem. Odłożyć 2 łyżki śmietany do szprycy.
Do reszty dodać wiórki kokosowe.
Połączyć oba kremy (budyń i śmietanę), krótko i na wysokich obrotach.
Gotowy krem wyłożyć na ostudzone, kruche ciasto, wyrównać artystycznie łyżką.
Na wierzch ułożyć truskawki i udekorować resztą bitej śmietany.
Schłodzić w lodówce.
Ciasto jest świetnym dodatkiem do kawy z przyjaciółmi.
środa, 27 stycznia 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
masz pytanie?