czwartek, 14 stycznia 2010

Makowe bułeczki brioche

pyszne, przepyszne!!
delikatne bułeczki drożdżowe z masą makowo-orzechową,
doskonałe z zimnym mlekiem, i na śniadanie, i na kolację,..
najpyszniejsze podane na ciepło, następnego dnia można krótko podpiekać w opiekaczu i będą nadal pyszne!



Składniki na 30 małych bułeczek:
40 g świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
4 jajka (jedno białko odłożyć do smarowania bułeczek)
1/2 kg mąki pszennej
170 g masła (miękkie, ale nie rozpuszczone!)
9 łyżek cukru
szczypta soli
cukier waniliowy


Poza tym:
100 g maku suchego mielonego
50 g orzechów włoskich pokrojonych
50 g mielonych orzechów laskowych
2-3 łyżki cukru brązowego
1/2 łyżeczki cynamonu
około 1 szklanki ciepłego mleka (dla uzyskania gęstej konsystencji masy i połączenia składników)

* można użyć gotowej masy makowej, choć nigdy z tego wynalazku nie korzystałam ;)
 
Przygotowanie:
Drożdże pokruszyć w dużej misce, wymieszać z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, ciepłym mlekiem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (20-30 min).
Wymieszać wyrośnięte drożdże z całymi jajkami, resztą cukru, cukrem waniliowym, szczyptą soli i mąką. Wyrabiać mikserem na niskich obrotach do uzyskania zwartego ciasta (uchwyty "śruby"). Odstawić na ok. 30 min do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.

Następnie ponownie wyrabiać dodając miękkie (ale nie rozpuszczone!) masło. Miksować do momentu, aż ciasto będzie ładnie odchodziło od ścianek miski. Ciasto ma nieco rzadszą konsystencję od podstawowej drożdżówki.

Miskę przykryć szczelnie folią i włożyć do lodówki na całą noc (minimum jakie stosowałam to 2 godziny).

Przygotować masę makową.
Zagotować mleko z cukrem i cynamonem, dodać suchy, zmielony mak, wymieszać i odstawić na chwilę do napęcznienia. Następnie dodać posiekane orzechy, połączyć, przestudzić.

Po wyjęciu z lodówki ciasto ponownie krótko wyrobić.
Podzielić na dwie części i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na duże prostokąty o grubości około 1 cm.

Nałożyć dość cienko i delikatnie masę makową, zostawiając 2 cm marginesu z szerszej strony ciasta, tam gdzie będzie łączenie.
Zwinąć ciasto w rulon jak roladę szerszą stroną i pokroić ostrym nożem na plastry o grubości około 2 cm.
Każdy plaster to jedna bułeczka. Ułożyć na blasze z pergaminem, w sporych odstępach! i zostawić do rośnięcia (ok. 20 min). Posmarować białkiem przed pieczeniem.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec przez około 25 minut.

Po upieczeniu studzić na kratce, posmarować lukrem z soku z cytryny.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Upiekłam! Pyszne, bardzo delikatne ciasto, inne niż wszystki drożdżówki!Najlepsze jake jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tez upieklam i bardzo smaczne wyszly. Pierwszy raz zostawialam ciasto drozdzowe w lodowce, wiec sie nieco balam co to wyjdzie. Zrobilam ze suchymi drozdzami (ok.3-4 lyzeczki) i wyrobilam recznie i bardzo fajne wyszlo. Masy makowej zrobilam wiecej (ok.500g maku) i mak nasiakal przez noc mlekiem. Dziekuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne, super, smakowały wszystkim

    OdpowiedzUsuń

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails