piątek, 15 stycznia 2010

Wykwintny jogurt jagodowy

Puszysty i rozpływający się w ustach deser na każdą pogodę!
Banalnie prosty w przygotowaniu o niebanalnym wyglądzie i smaku!
Połączenie tego co rzadkie przy deserach: pyszny i zdrowy.


Nie zawiera żelatyny!







Składniki na 4 porcje:
400-500 ml jogurtu naturalnego
(najlepszy jest bez cukru, bio-mild)
250 ml śmietany kremówki 30%
150-200 g jagód leśnych mrożonych (lub świeżych gdy dostępne)
1 łyżka cukru trzcinowego (do jagód)
2-3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki soku z cytryny

Zaczynamy od jagód, które należy wcześniej rozmrozić. Odłożyć 2 łyżki do dekoracji, resztę zmiksować na gładką masę z łyżką cukru trzcinowego i sokiem z cytryny. W osobnej miseczce ubić śmietanę z cukrem pudrem. Odłożyć trochę do dekoracji (4 łyżeczki). Ubitą śmietanę delikatnie połączyć z jogurtem naturalnym bez cukru. I praktycznie wszystko mamy gotowe :)

Nakładać łyżką do pucharków, po kolei:
na dno po 1 łyżce zmiksowanych jagód, na to porcja puszystego  jogurtu, delikatnie wlać porcję zmiksowanych owoców, udekorować kleksem z bitej śmietany i resztą jagód.

Można od razu zjadać lub 1 dzień przechowywać w lodówce ( u nas opcja  nierealna! ;)

Pycha!

1 komentarz:

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails