poniedziałek, 11 stycznia 2010

Malina w mascarpone cream

Puszysty deser o zapachu letniego słońca i smaku kremowego mascarpone z białą czekoladą...
bez żelatyny!




Składniki na 6-8 porcji:
250 g serka mascarpone
250 g jogurtu naturalnego
250 g śmietany kremówki
100 g białej czekolady
250-300 g malin (mrożonych lub świeżych)


Przygotowanie:
Śmietanę ubić na sztywno. W międzyczasie wyskrobać wiórki czekoladowe do dekoracji z ok. 2 pasków (świetnie sprawdza się obieraczka do warzyw ;), resztę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.

Do ubitej śmietany dodać jogurt i serek mascarpone, oraz rozpuszczoną (nie gorącą) czekoladę, wszystko krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.

Musem wypełnić pucharki lub kieliszki. Posypać połową utartej czekolady. Nałożyć obficie maliny (mrożonych nie rozmrażać! po prostu ułożyć na deserze). Posypać z wierzchu resztą białych wiórków czekoladowych.

Deser wstawić na godzinę do lodówki.
Efektowny, a jednocześnie szybki deser na zimowe popołudnie. Maliny mrożone doskonale się nadają, pięknie się rozmrażają i smakują wyśmienicie.

Smacznego

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails