sobota, 9 stycznia 2010

Faworki Doskonałe


w poszukiwaniu smaków dzieciństwa...


Składniki na 3 talerze faworków:
• 250 g mąki pszennej
• 2 łyżki cukru
• cukier waniliowy
• 2 żółtka
• 3 łyżki kwaśnej śmietany
• szczypta soli
• łyżka wódki lub spirytusu


poza tym:
• olej do smażenia
• cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Robotem w misce wyrobić razem: mąkę, szczyptę soli, śmietanę, żółtka i łyżkę spirytusu.
Miksować (uchwyty śruby) dość długo aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.

Ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i odreagować stres przy użyciu wałka. Porządnie uderzać w ciasto aż pojawią się pęcherzyki powietrza ;)

Następnie ciasto podzielić na 3-4 kulki i po kolei rozwałkować na cieniutki * placek. Radełkiem lub nożem wykrawać paski o szerokości ok. 2-3 cm, potem zrobić z nich prostokąty o długości ok. 7 cm. Każdy prostokąt naciąć pośrodku wzdłuż i przewlekać przez środek uzyskując charakterystyczny dla faworków kształt.

Smażyć w gorącym tłuszczu na rumiano, odwracając w trakcie raz.
Szybko się smażą, więc spokojnie można najpierw przygotować powycinane ciasto, a następnie smażyć.

Wyłożyć na talerz z ręcznikiem papierowym aby odsączyć zbędny tłuszcz.
Posypać obficie cukrem pudrem.

Zjadać ze smakiem!
*w zależności od upodobań można robić bardzo, bardzo cieniutkie chruściki, będą wówczas bardzo chrupkie, lub nieco grubsze. U nas zdania były podzielone więc i rozmiary różne.

Chruściki pomimo braku proszku do pieczenia pięknie pęcznieją w trakcie smażenia. A dodatek spirytusu sprawia, że nie nasiąkają tłuszczem.


2 komentarze:

  1. muszę spróbować zrobić faworki, tak je uwielbiam, a nigdy nie próbowałem zrobić je samemu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dasz radę! :) Miłej zabawy przy robieniu i zjadaniu!

    OdpowiedzUsuń

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails