niedziela, 24 stycznia 2010

Spaghetti z pieczarkami - po męsku

bardzo smaczne danie, szczególnie w męskim wykonaniu!

po męsku, czyli: proste, szybkie, intensywne!

na szybki obiad lub romantyczną kolację koniecznie z lampką białego wina :)




Składniki na 4 porcje:
makaron spaghetti (lub inny)
50 dag małych pieczarek
250 ml śmietany kremówki (30%)
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz świeżo mielony, 2 gałązki świeżego tymianku (same listeczki), szczypta chilli, 2 łyżki mieszanki ziół włoskich (najlepsze świeże lub mrożone)


Przygotowanie:
ugotować makaron na "al dente" i trzymać w ciepłym. Można polać łyżką oliwy z oliwek.

zioła drobno siekamy, listeczki tymianku również, czosnek przeciskamy przez praskę, pieczarki na połówki (nie obierać!)

Na dużej teflonowej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i uprażyć pieczarki na lekko rumiano, w razie potrzeby odparować. Pieczarki wkładamy na patelnię suche, jeżeli wymagały mycia, należy je osuszyć, np. w nagrzanym piekarniku.

Dodać zioła, czosnek, sól i pieprz, wymieszać i wlać śmietankę.
Całość lekko zamieszać i gotować do czasu zredukowania sosu.
Na podgrzane talerze nałożyć makaron i polać sosem z pieczarkami.
Podać z lampką białego wina.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails