Rozgrzewająca, lekko pikantna, smakowita zupa. Doskonała na zimowe popołudnia. Zachwyciła nawet teściową ;))
Składniki na 4 porcje:
200 g surowych krewetek (średniej wielkości, bez ogonów, głów i pancerzy)
200 g filetów z dorsza
1 puszka pomidorów w całości, bez skórek
1 cebula
½ główki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła (najlepsze masło ziołowe własnej roboty!)
świeżo wyciśnięty sok z 1/2 limonki lub cytryny
2 kostki bulionu warzywnego dobrej jakości
2 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawy: duża łyżka suszonej bazylii, łyżeczka oregano, pół łyżeczki chilli, łyżka słodkiej papryki, sporo świeżo mielonego pieprzu i sól morska do smaku
Przygotowanie:
Krewetki i rybę rozmrozić, opłukać, dorsza pokroić w kostkę 2 cm, opruszyć solą morską.
W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę. Lekko zeszklić, dodać posiekany czosnek, po minucie zioła. Do garnka wlać pomidory, wymieszać i lekko zmiksować blenderem.
Gotując, dolać 1 l gorącej wody, dodać kostki warzywne, łyżkę masła, sok z limonki i koncentrat pomidorowy.
Na koniec, do gorącego wywaru dodać pokrojoną rybę i krewetki, gotować na małym ogniu przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku oraz chilli na ostro.
Podawać z grzankami.
Wielokrotnie powtarzana i nie do znudzenia! Smaczna propozycja dla zapracowanych, zabiera jedynie 15 min!
Bardzo fajny przepis myślę, że warto go wysłać na konkurs kulinarny na stronie www.kpryba.pl i wygrać książkę z przepisami
OdpowiedzUsuń