Danie na duży apetyt na mięso!
Pachnie intensywnie ziołami i dobrze komponuje się z piwem imbirowym lub, jak ja wolę, z lampką czerwonego wina.
Koniecznie ze świeżo startym chrzanem i musztardą.
Składniki:
spory kawałek chudego, surowego, mocno mięsnego boczku
5 liści laurowych, główka czosnku, 4 gałązki rozmarynu, pieprz, sól, chilli, 10 jagód jałowca, ziele angielskie
3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Umyć mięso i osuszyć, ponacinać skórkę w kratkę. Natrzeć solą i pieprzem i świeżym czosnkiem.
Do naczynia, w którym będziemy piec mięso ułożyć na dnie 3 gałązki rozmarynu, liście laurowe i oliwę. Ułożyć mięso, doprawić chilli, posypać pieprzem, i resztą przypraw. Przykryć gałązkami rozmarynu. Szczelnie przykryć folią spożywczą i odstawić na 24 godziny do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 250˚C.
Naczynie odkryć, mięso odwrócić i wstawić do bardzo gorącego piekarnika.
Gdy zrumieni się, odwrócić i znowu piec do mocnego zrumienienia. Dzięki temu będzie soczyste mięso w chrupiącej skórce.
Następnie luźno przykryć i piec w temperaturze około 210˚C, godzina na każdy kilogram mięsa.
Na koniec przejść na opcję „grill” i przyrumienić skórkę na mocno chrupiąco.
Podawać na ciepło lub na zimno koniecznie ze świeżo startym chrzanem.
Bardzo aromatyczne mięso.
czwartek, 11 lutego 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
masz pytanie?