piątek, 5 lutego 2010

Maślane bułeczki

Pszenne bułeczki na niedzielne rodzinne śniadanko.

Składniki na około 15 bułeczek:
500 g mąki pszennej
2 jajka (jedno białko odłożyć do posmarowania bułeczek)
300 ml ciepłej wody
50 g rozpuszczonego masła + 10 g do posmarowania
20 g świeżych drożdży
½ łyżki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka świeżego soku z cytryny
2 łyżki oleju słonecznikowego
opcjonalnie: słonecznik
Przygotowanie:
Wyjąć produkty z lodówki aby osiągnęły temperaturę pokojową.
Drożdże wymieszać z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną letniej wody, odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 min.


Ciasto z powodzeniem można wyrabiać robotem kuchennym (uchwyty śruby), co zdecydowanie ułatwia sprawę ;). W dużej misce wymieszać robotem jajka z wodą, kolejno dodać sól, olej, sok z cytryny. Po chwili, miksując dodawać wyrośnięte drożdże, i stopniowo mąkę. Gdy ciasto nabierze ładnej konsystencji „zwartej kulki ”, wlać pomału roztopione, ciepłe masło. Wyrabiać, aż ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę do podwojenia objętości.


Przełożyć na podsypaną mąką stolnicę, lekko wyrobić, uformować wałek, który należy pokroić ostrym nożem na około 15 plastrów. Z każdego kawałka uformować placuszek (można wspomóc się wałkiem, z zastrzeżeniem: „delikatnie”). Każdy placuszek posmarować roztopionym masłem przy użyciu pędzelka. Zwinąć placuszki w ciasne rulony (masłem do środka), następnie skręcić i połączyć końce uzyskując efekt zakręconej bułeczki. Ułożyć na pergaminie i posmarować roztrzepanym białkiem. Posypać słonecznikiem.


Nagrzać piekarnik do 180 ˚C
Podrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika. Piec około 15-20 min. W razie zbyt szybkiego rumienienia, zmniejszyć temperaturę do nawet 150˚


Bułeczki maślane podawać z wędliną, serem, ulubionym dodatkiem wedle smaku :)

Aby niedzielne śniadanie było pyszne i nie opłacone potem wypiekania bułeczek zanim wstaną domownicy, lepiej bułeczki upiec któregoś miłego wieczoru i zamrozić. W niedzielę opiekacz przywróci im świeżość pierwszej klasy ;))
Piec w 180, 15-20 min, studzić na kratce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails