Ten prosty deser sprawił nam sporo przyjemności w jedzeniu, a mi dodatkowo w zabawie palnikiem :)
Grzeczne dziewczynki też mają swoje niebezpieczne zabawki!
Upieczone banany na słodkiej kruszonce z płatkami owsianymi, z karmelizowanym cukrem
Składniki na 4 porcje:
4 małe banany
4 łyżki płatków owsianych
3 czubate łyżki miękkiego masła
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
4 łyżki cukru trzcinowego do posypania bananów
150 ml śmietany kremówki (30%)
Przygotowanie:
Przygotować kruszonkę. Zagnieść razem płatki, mąkę, cukier i masło. Gotową kruszonkę wyłożyć równo na małej blaszce.
Nagrzać piekarnik do 200˚C (najlepiej z funkcją gill). Ubić śmietanę bez cukru!
Banany ułożyć na kruszonce, posypać połową cukru trzcinowego. Piec 10 min.
Wyjąć, posypać banany resztą cukru trzcinowego i palnikiem (jak przy crème brûlée) karmelizować cukier.
Podawać na ciepło z bitą śmietaną, koniecznie bez cukru dla przełamania smaku.
Pycha!!!
wtorek, 2 lutego 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
masz pytanie?