Propozycja zdecydowanie dla miłośników bezmięsnego jedzenia.
Przepięknie pachnące, aromatyczne i kolorowe
danie z makaronu, które pobudza wszystkie zmysły.
Składniki na 4 porcje:
makaron tagiatelle, lub inny wstążki
2 marchewki
½ cukini
½ papryki czerwonej + ½ papryki żółtej
mały kawałek świeżego imbiru
1/3 lampki białego wina półsłodkiego (ja użyłam chińskie imbirowo-pomarańczowe)
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, świeżo mielony pieprz
100 ml śmietanki kremówki (30%)
Przygotowanie:
Makaron ugotować na „al dente”, trzymać w ciepłym.
W międzyczasie pokroić warzywa (marchew, cukinia, papryki) na cieknie paseczki – wstążki. Doskonale sprawdza się w tym obierak do warzyw. Imbir pokroić na cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić warzywa i energicznie przewracając, na dużym ogniu, krótko przesmażyć. Warzywa powinny być tylko lekko zeszklone, ale nie usmażone!
Imbir sprawi, że będzie pięknie, cytrusowo-korzennie, pachniało w całym domu!
Wlać wino, wymieszać i odparować. Przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Dodać śmietankę dla utworzenia odrobiny aromatycznego sosu, krótko zredukować, tak aby nie rozgotować warzyw, i całość wymieszać delikatnie z makaronem.
Podawać na ciepłych talerzach. Można posypać uprażonym słonecznikiem lub orzeszkami pini.
Aby utrzymać harmonię potrawy, lepiej użyć wina białego, półsłodkiego, delikatnego w smaku.
Smacznego!
środa, 3 lutego 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńmiłej zabawy ;) i smacznego
OdpowiedzUsuń