sobota, 27 lutego 2010

Tort czekoladowy - z morelami

Czekolada w każdej postaci smakuje kojąco i pozytywnie energetyzująco.
Pierwotnie chodził za mną oryginalny tort Sachera, ale okazało się, że choć jest dobrem narodowym w Austrii, to zwolenników...w domu brak. Za suchy i za ciężki.
Stąd powstał pomysł na modyfikacje i w rezultacie pyszny tort czekoladowy. Wilgotny, mocno czekoladowy z pysznym smakiem kwaskowatych moreli. Polecam smakoszom czekoladowych przysmaków.



Biszkopt czekoladowy:
150 g masła
125 g cukru
7 jajek
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej (max 70%)
100 g mąki pszennej
25 g mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


krem 1:
1 słoiczek konfitury morelowej
1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka wody


krem 2:
250-300 ml śmietany kremówki
2 listki żelatyny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Polewa:
50 g ciemnej czekolady
50 g mlecznej czekolady
100 ml śmietany 30%
kilka kropel ekstraktu waniliowego


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 170 ˚C. Forma 26 cm


Biszkopt. W misce zmiksować miękkie masło z cukrem na puszystą masę, dodać kolejno żółtka, zmniejszyć obroty i dodać roztopioną w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce) czekoladę. Na koniec dodać wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Krótko miksować! tylko do połączenia składników!
Osobno ubić białka ze szczyptą soli i połączyć delikatnie z ciastem. Całość wylać do wyłożonej pergaminem (tylko na dnie) blaszki, piec 40-45 minut.


Biszkopt ostudzić w formie, zimny przeciąć na 3 blaty. Nasączyć lekko sokiem z pomarańczy.

Wykończenie:
Na jedną warstwę podgrzać konfiturę morelową z łyżką soku z cytryny.


Druga warstwa: ubić śmietanę kremówkę, dodać kilka kropli ekstraktu waniliowego i rozpuszczoną żelatynę (nie gorącą!). Moja opcja była bez cukru dla przełamania mocnej słodyczy czekolady. Lekko schłodzić.


Układamy: biszkopt, połowę ciepłej konfitury morelowej, drugi biszkopt, całość śmietany, biszkopt. Cały tort smarujemy, z wierzchu oraz boki, resztą ciepłej konfitury. Bez obaw o śmietanę, wytrzyma! Tort mocno schłodzić.


W tym czasie przygotować polewę czekoladową.. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej ze śmietanką i odrobiną wanilii (opcjonalnie).Gdy będzie gęsta i gładka (nie gorąca!) polać nią zimny tort, rozsmarowując ciepłym szerokim nożem. Warto namoczyć od czasu do czasu nóż w gorącej wodzie, co ułatwia uzyskanie gładkiej, lśniącej powierzchni.
Ponownie schłodzić.
Do tego tortu pasuje skromna dekoracja. Ja użyłam 3 czekoladowe róże, które wcześniej ulepiłam... Można użyć świeże płatki róż, będzie jeszcze piękniejszy.

Przepis na czekoladę plastyczną, z której zrobiłam róże znajdziecie na facebook: http://pl-pl.facebook.com/pages/tortenstubeat/145100785538528


3 komentarze:

  1. różyczki piękne , a z czego ulepione? czy to lukier plastyczny?

    OdpowiedzUsuń
  2. czekolada plastyczna :) smakuje jak toffi mocno czekoladowe,
    zrobiona z czekolady i syropu kukurydzianego.
    Jeszcze ją testuję w różnych warunkach. Jak udoskonalę przepis to dodam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczny, polecam ten przepis

    OdpowiedzUsuń

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails